Beurs

Ontslagen directeur van failliet Kijkshop kreeg twee ton

Mathijs Smit • 26 maart 2018 14:20 @Mathijs__Smit

Beeld ©

Winkelketen Kijkshop heeft directeur Mike Duppen vlak voor het faillissement een vertrekpremie van 217.000 euro betaald. De directeur was in april ten onrechte door Kijkshop ontslagen. Zijn ontslagzaak biedt een ontluisterend beeld van het laatste jaar van de retailketen.

Kijkshop, dat in 1973 de deuren opende, werd in maart 2015 overgenomen door het Zweedse investeringsbedrijf Listérus. De verlieslijdende winkelketen telde destijds nog ruim honderd winkels.

Eigenaar wilde Kijkshop snel kwijt

In september 2016 namen de Zweedse eigenaren Mike Duppen in dienst als chief operational officer. Hij moest ervoor zorgen dat Kijkshop binnen twee jaar een positief bedrijfsresultaat zou boeken. Daarna wilden de Zweden het bedrijf snel doorverkopen.

Bij de benoeming van Duppen benadrukte de Zweedse investeringsmaatschappij Listérus nog dat er 'zwaar' in de winkelketen was geïnvesteerd. "Deze investeringen zijn mogelijk dankzij onze aandeelhouders, die sterk geloven in de nieuwe toekomst van Kijkshop."

Beloftes niet ingelost

Duppen begon voortvarend met het vernieuwen van het managementteam en het opstellen van een reddingsplan. Maar al snel bleek dat de hem bij zijn aanstelling voorgespiegelde resultaten onjuist bleken, en dat toegezegde kapitaalinjecties niet werden gedaan. Daardoor ontstonden problemen met de leveranciers.

Zijn reddingsplan, dat de winkelketen voor het eind van 2017 winstgevend zou moeten maken, werd door de aandeelhouders nog wel goedgekeurd.

Onkundig

Maar achter zijn rug om ontwikkelden de Zweedse eigenaren een nieuw strategisch model. Daarin moesten de winkels van Kijkshop gaan dienen als verkoopkanaal voor een online bestelplatform. Op dat platform, dat Tone ging heten, konden consumenten elkaar adviseren en hun bestellingen doen. Duppen werd van de nieuwe strategie onkundig gehouden.

Wel scherpten de Zweedse eigenaren de doelstelling plotseling drastisch aan. In februari eisten zij dat Kijkshop al in mei een positief bedrijfsresultaat moest boeken. Duppen vond dit onrealistisch, en weigerde de doelstelling te onderschrijven. De Zweden gaven hem vervolgens toch de gelegenheid om zijn reddingsplan uit te voeren.

Plotseling ontslag

Begin april 2017 werd de bestuurder plotseling ontslagen. Volgens de Zweden kon Kijkshop alleen nog maar worden gered door een ingrijpende strategiewijziging met behulp van het online bestelplatform Tone.

Duppen zou volgens hen niet de man zijn om daaraan leiding te geven. Volgens de Zweedse eigenaren zou de bestuurder bovendien disfunctioneren, omdat hij weigerde de aangescherpte doelstelling te onderschrijven.

Nep-argumenten

Nu blijkt dat de Amsterdamse rechtbank in december gehakt maakte van het ontslag van de bestuurder. Dat is te lezen in een vonnis, dat afgelopen woensdag openbaar werd.

Volgens de rechter kozen de eigenaren plotseling en zonder de bestuurder te informeren voor een nieuwe koers, en voerden vervolgens nepargumenten aan om hem te ontslaan. Daarmee handelde Kijkshop 'ernstig verwijtbaar'.

Schadevergoeding

Het argument dat het zwaar verlieslijdende Kijkshop geen geld had om Duppen een redelijke ontslagpremie mee te geven, veegde de rechter eveneens van tafel. De winkelketen moest de ex-bestuurder een schadevergoeding van 217.000 euro betalen.

Een maand later ging Kijkshop, dat inmiddels nog maar 67 winkels telde, echter failliet. Door het faillissement kwamen de resterende 400 werknemers op straat te staan. Duppen laat weten dat Kijkshop de schadevergoeding nog vóór het faillissement heeft betaald. Hij wil verder niet inhoudelijk op de ontwikkelingen bij de winkelketen ingaan.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit