Beurs

ASR maakt plek voor twee extra commissarissen, allebei vrouw

Michaël Niewold • 20 maart 2018 13:13 @michaelniewold

Sonja Barendregt (rechts) en Stephanie Hottenhuis. Beeld © ASR

Verzekeraar ASR krijgt er twee vrouwelijk toezichthouders bij. Sonja Barendregt en Stephanie Hottenhuis komen per 31 mei in de raad van commissarissen van het bedrijf.

Barendregt is afkomstig van accountant PwC, waar ze tussen 1998 en 2017 partner was, Hottenhuis was onder meer bestuurder bij ingenieursbureau Arcadis. Beide vrouwen zijn al commissaris bij een groot Nederlands bedrijf: Barendregt bij de Volksbank, Hottenhuis bij TenneT.

Behalve hun ervaring heeft ook het feit dat zij vrouw zijn, meegespeeld bij de benoeming. "Daarnaast ben ik er trots op dat we met de toetreding van deze twee dames de verhouding tussen mannen en vrouwen in de RvC naar 50 procent gaat", meldt voorzitter Kick van der Pol in het persbericht.

Gelijke verhouding

Voor de benoeming bestond het toezichthoudende orgaan uit vier personen, met slechts een vrouw. 

Miniatuurvoorbeeld

De huidige Raad van Commissarissen met Cor van den Bos, Kick van der Pol (voorzitter), Annet Aris en Herman Ritzen. (Foto: ASR)

Met de benoeming van de twee extra commissarissen sorteert het bedrijf voor op het vertrek van twee andere commissarissen, legt een woordvoerder uit. De commissarissen Van der Pol en Van den Bos zitten in hun derde termijn en stoppen in 2019 en 2020.

Dat betekent niet dat er over twee jaar drie vrouwen en nog maar één man in de raad zitten: wie erin blijven of nog bijkomen, daar wordt later nog een besluit over genomen. 

'Rekening gehouden met diversiteitsbeleid'

Dat de keuze op twee vrouwen is gevallen, is niet om de verhouding in de Raad van Bestuur gelijk te trekken, zegt zij. "Zij zijn geselecteerd op hun capaciteiten en ervaring", aldus de woordvoerster. "Daarnaast wordt bij de selectie uiteraard ook rekening gehouden met het diversiteitsbeleid van ASR", licht zij nog toe.

Het bedrijf heeft zich als doel gesteld om minimaal 30 procent vrouw en 30 procent man in de raad te hebben. 

Streefquotum

In de raad van bestuur zitten overigens drie mannen en een vrouw. Daar is de verzekeraar dus nog steeds ver verwijderd van het streefquotum de overheid die wil dat het bestuur van bedrijven uit minstens 30 procent vrouwen bestaat. Omdat dit quotum al jaren niet gehaald wordt, ook door staatsbedrijven niet, dreigde minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie, D66) onlangs met hardere maatregelen.

Toezichthouder

De raad van commissarissen is onder meer verantwoordelijk voor het benoemen van bestuurders en de hoogte van hun beloning. Daar hebben de nieuwe commissarissen overigens voorlopig geen werk aan, de top van ASR krijgt de komende twee jaar tot 67,5 procent salaris bij

Voor hun eigen werkzaamheden ontvingen de commissarissen in 2016 - het jaarverslag van 2017 staat nog niet online - 30.000 euro. Als lid van een commissie, bijvoorbeeld over de hoogte van het salaris van het bestuur, krijgen commissarissen daar nog extra vergoedingen bij, oplopend tot 15.000 euro. Voorzitter Van der Pol ontving in totaal 50.000 euro. 

Bron • RTL Z