Beurs

Broadcom gooit handdoek in de ring: trekt bod op Qualcomm in

14 maart 2018 14:17

Beeld © AFP

De overname van chipmaker en NXP-belager Qualcomm door branchegenoot Broadcom gaat niet door. Trump blokkeerde de overname, Broadcom trekt nu het bod in.

Eerder deze week tekende de Amerikaanse president Donald Trump een presidentieel bevel waarin hij de voorgestelde overname van de Amerikaanse chipgigant Qualcomm door het in Singapore gevestigde Broadcom blokkeert. Hij deed dat omdat de overname volgens hem de nationale veiligheid in gevaar brengt. 

Die zeer uitzonderlijke actie nam de president na een aanbeveling van de Committee on Foreign Investment in the US (CFIUS), die buitenlandse overnames van Amerikaanse bedrijven beoordeelt. 

Broadcom is teleurgesteld dat het bod van tafel gaat en geeft in het persbericht geen directe reden voor het terugtrekken van het bod. Wel verwijst het bedrijf naar een statement van CFIUS, waarin staat dat een overname de nationale veiligheid in gevaar brengt. 

'Kans op overname NXP groter'

De vraag is of de nationale veiligheid niet wordt gebruikt als excuus. De VS vreest vooral dat zijn leidende positie op het gebied van technologie en het ontwerp van de nieuwste generatie smartphones verliest aan China, aldus analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Qualcomm, op zijn beurt, heeft een bod uitgebracht op het Nederlandse NXP. Maar Broadcom wilde niet dat Qualcom NXP overneemt. Daarom verhoogde Qualcomm het bod op NXP, om Broadcom dwars te zitten. Daarop verlaagde het van origine Amerikaanse Broadcom weer het bod op Qualcomm.

Gisteren zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen al dat waarschijnlijker was geworden dat NXP wordt overgenomen door Qualcomm. Al vraagt hij zich nog wel af of de Chinese autoriteiten, die nog goedkeuring aan de overnam van NXP door Qualcomm moeten geven, niet roet in het eten gooien.

Broadcom is nu nog gevestigd in Singapore, maar het wil verhuizen naar de VS. Het concern zegt daarmee wel door te gaan.

Bron • RTL Z