Beurs

Inflatie in VS hoger dan verwacht en dat drukt Wall Street

14 februari 2018 17:03

Beeld ©

De prijzen in de Verenigde Staten stijgen meer dan verwacht. Dat vergroot de vrees onder beleggers dat de officiële rente verder zal worden verhoogd dan beoogd, wat slecht is voor de aandelenkoersen.

De Amerikaanse inflatie steeg in januari met 2,1 procent en dat is meer dan de verwachte 1,9 procent. De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft als doelstelling een inflatie van 2 procent.

De Amerikaanse beurzen daalden vandaag aanvankelijk, maar om 17:00 uur zijn de Dow Jones-index en de brede S&P 500 hersteld en staan ze in de plus.

De Amsterdamse AEX-index stond even in de min en daalde tot 518 punten, maar nu staat de AEX ook op winst. Dat komt wellicht omdat de dollar wat sterker is geworden, vooruitlopend op een renteverhoging, en dat is gunstig voor veel ondernemingen die aan de AEX zijn genoteerd. Zij hebben immers vaak een flinke omzet in de VS en bij een hogere dollarkoers zijn behaalde omzetten en winsten omgerekend in euro's meer waard. 

Renteverhoging in maart

De reden dat de Amerikaanse beurzen aanvankelijk daalden is dat veel beleggers denken dat de kans op een verhoging van de officiële rente bij de volgende Fed-vergadering, op 21 maart, nu is gestegen van een kleine 80 procent naar meer dan 90 procent.

Verder bestaat de kans dat de Fed de rente dit jaar vaker zal verhogen dan waar de markt vanuit gaat. De Fed heeft al gezegd dat het dit jaar de rente vier keer wil verhogen, maar de markt ging uit van slechts drie keer.

Tot nu toe dacht de markt altijd dat de Fed minder vaak de rente zou verhogen dan het eerder aangaf en daarin had de markt ook gelijk. "De Fed blafte wel, maar beet niet", aldus beurscommentator Durk Veenstra.

Een hogere rente past bij een gezonde economie en de economie moet een wat hogere rente ook zeker kunnen hebben, maar de beurs kan er minder goed tegen, zegt Veenstra.

Wat doet nieuwe Fed-voorzitter Powell?

Het is wel zo dat het cijfers dat nu is bekend gemaakt niet is waar de Fed naar kijkt bij de beslissing of de rente wordt verhoogd. De Fed kijkt daarentegen naar de PCE. De core PCE (dus zonder het effect van voeding- en de olieprijs) steeg in december nog met 1,5 procent.

Beleggers zijn dus ook benieuwd wat de nieuwe Fed-voorzitter, Jerome Powell, zal gaan doen. Tot nu toe heeft hij zich daar nog niet over uitgelaten.

Bron • RTL Z