Beurs

AEX staat in het groen: Heineken onderuit, Philips wint

12 februari 2018 11:08

Beeld © ANP

Na de slechte beursweek vorige week herstellen de koersen. Volgens beurscommentator Durk Veenstra wachten beleggers op wat de futures straks over de opening van Wall Street zeggen.

De AEX begon al meteen met winst. De beurs stijgt over een breed front. Bijna alle AEX-en midkap-fondsen stijgen.

Grootste negatieve uitzondering is Heineken, dat op moment van schrijven bijna 3 procent verliest. Eerder stond het aandeel op een verlies van bijna 4 procent. De resultaten waren redelijk, maar beleggers zijn ontevreden over de vooruitzichten.

Philips in de plus

Philips is juist de sterkste stijger. De koers stijgt bijna 3 procent. De onderneming stopt in de tweede helft van dit jaar met de productie van medische scanners in het Amerikaanse Cleveland, Ohio. Tegelijkertijd wordt geïnvesteerd in de activiteiten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling in Cleveland.

Philips legde in 2014 de productie bij de fabriek in Cleveland nog stil nadat de Amerikaanse toezichthouder FDA onvolkomenheden in het productieproces had gevonden. Afgelopen najaar moest het concern nog akkoord gaan met verscherpt toezicht op de fabrieken in de Verenigde Staten, waar bijvoorbeeld ook defibrillatoren worden gemaakt.

AkzoNobel wint

AkzoNobel staat bijna 2 procent hoger. Pensioenbeheerder PGGM heeft volgens zakenkrant Financial Times de handen ineengeslagen met de Amerikaanse investeerder Apollo voor een bod op de chemietak van AkzoNobel.

Het verfconcern is bezig zijn chemiedivisie af te splitsen. De opbrengst wordt geschat op zo'n 10 miljard euro.

De AEX-index staat meer dan 1 procent in de plus op ruim 524 punten. De midkap wint bijna 1,5 procent tot ruim 801 punten.

Drie of vier renteverhogingen in de VS

De futures wijzen op een hogere opening van Wall Street. Op de iets langere termijn is het de vraag of de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de officiële rente dit jaar drie keer verhoogt, of dat er toch nog een vierde verhoging komt.

Beleggers schatten in ieder geval de kans op een renteverhoging op 21 maart op 77 procent.

Bron • RTL Z