Beurs

Wall Street sluit diep in het rood, Dow Jones min 4,6 procent

Loek Essers • 05 februari 2018 23:16 @loekessers

Beeld © Getty Images

De beurzen in New York kregen maandag flinke klappen. De Dow Jones-index sloot ver onder de grens van 25.000 punten en noteerde een min 4,6 procent. Ook de S&P 500 en de Nasdaq sloten flink lager.

De Dow Jones dook tussentijds zelfs onder de 24.000 punten, wat op dat moment neerkwam op een min van 6 procent. De Dow krabbelde uiteindelijk iets op en sloot 4,6 procent lager op iets meer dan 24.345 punten.

De brede S&P 500 leverde 4,1 procent in tot iets minder dan 2649 punten. Technologie-index Nasdaq raakte 3,8 procent kwijt en sloot op bijna 6968 punten. Vooral de vooruitzichten van hogere rentes na een sterk Amerikaans banenrapport drukten het sentiment.

Ook AEX op dieptepunt

De slechte cijfers volgden op een nogal slechte beursdag in Amsterdam. De AEX deed het wel iets beter dan de Amerikaanse tegenhangers en sloot met een min van 1,4 procent op 542,7 procent. De MidKap verloor 1,8 procent en de beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt leverden tussen de 0,8 en 1,5 procent in.  

'Geen drama' 

Grote vraag is of die verliezen erg zijn. Volgens beurscommentator Janneke Willemse is het verlies van de AEX niet erg. "Dit is natuurlijk geen drama", zegt ze in RTL Z Beurs Inside.

Ze wijst erop dat de AEX weliswaar de winst vanaf begin dit jaar heeft kwijtgespeeld, maar dat de slotkoers slechts een tiende lager ligt dan begin vorige maand. 

"Hoe vervelend is dat als je een horizon van dertig jaar hebt?", vraagt ze zich af. "Het enige jammere is dat als je begin dit jaar al je geld in aandelen had belegd je nu ongeveer een tiende procent in de min stond, en ik denk dat je ook daar wel tegen zou kunnen."

Instapmoment?

Sterker nog, volgens haar is dit het instapmoment waar velen op zaten te wachten. "Als je nog geld hebt staan op een rekening waarvan je dacht, daar wil ik toch echt wel mee beleggen, dan is dit toch wel hét instapmoment waar we allemaal op zaten te wachten."

Maandenlang is er door verschillende beurskenners voor gewaarschuwd dat de doorstijgende markt op een gegeven moment gecorrigeerd moest worden. Volgens Willemse is dit die correctie. 

Lange termijn

Martijn Rozemuller van BinckBank-dochter Think ETF's is het daar gedeeltelijk mee eens, en gedeeltelijk mee oneens. "Mee oneens omdat ik denk dat mensen die met een wat kortere horizon beleggen dit best een gevaarlijk moment is. Er is veel onrust, we staan relatief hoog en we zouden best nog een stuk omlaag kunnen." 

Toch zou het voor sommige mensen een prima instapmoment kunnen zijn. "Op het moment dat je nu een lange horizon hebt en voor de komende twintig jaar zou willen gaan beleggen, dan is er geen enkele reden om niet nu in te stappen." 

Meer weten over de beurs? Kijk onze laatste uitzending van Beurs Inside hier terug:

Bron • RTL Z / ANP / Loek Essers