Beurs

AEX is alle winst over 2018 weer kwijt

05 februari 2018 11:43

Beeld © ANP

De beurskoersen dalen vandaag verder. De AEX-index staat meer dan 1 procent lager. Daarmee zijn we weer terug bij af: de mooie winst van de mooie maand januari is weggesmolten.

Alle AEX-fondsen staan in het rood. Aalberts, Altice en Galapagos verliezen meer dan 2 procent of meer.

Ook in de Midkap dalen de koersen van alle bedrijven. Sterkste daler is Fugro, dat meer dan 3 procent onderuit gaat. Arcadis, Besi, Eurocommercial Properties, IMCD, TKH Group, TomTom, Wereldhave en Wessanen dalen meer dan 2 procent. Verlichtingsbedrijf Philips Lighting levert bijna 2 procent in na een adviesverlaging door Barclays.

Loongroei in de VS

Afgelopen vrijdag bleek dat de loongroei in de VS hoger was dan verwacht. Daardoor zijn beleggers bang dat bedrijven op een gegeven moment de prijzen moeten verhogen en dat betekent inflatie. En daardoor zou de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, mogelijk de rente meer willen verhogen dan verwacht.

Nu al zie je dat de marktrente op de tienjaars Amerikaanse staatsobligaties hoger ligt dan het dividendrendement op aandelen in de VS, zegt beurscommentator Durk Veenstra. Dat betekent dat beleggers in de VS nu een alternatief hebben voor een belegging in aandelen. Op obligaties haal je immers meer rendement. 

Vrijdag daalden op Wall Street de koersen al hard. De Dow Jones verloor 2,5 procent, terwijl de brede S&P 500 2,1 procent zakte. Vanochtend daalden ook de koersen in Azië.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raken vandaag ruim 1 procent kwijt.

Versteeg: positief over aandelen

Jos Versteeg, analist bij InsingerGilissen, is nog steeds heel positief over de ontwikkeling van bedrijfswinsten, terwijl verder de economie goed draait. Als je voor de langere termijn belegt, dan kun je volgens hem in aandelen blijven zitten.

Beleggers hebben opnieuw een drukke week voor de boeg, met veel kwartaalresultaten van bedrijven en macro-economische cijfers.

BinckBank stijgt juist

Bij de kleinere bedrijven ontspringt BinckBank (plus 2,2 procent) de negatieve dans. De onlinebroker profiteerde in het vierde kwartaal van een aanzienlijk hoger aantal transacties vergeleken met een jaar eerder.

Daardoor vielen ook de omzet en winst hoger uit. Een kleine boekwinst op de verkoop van een deelneming hielp verder een handje.

Wil je nog meer weten over de beurs? Kijk dan naar Beurs Inside, elke maandag live te zien om 20.00 uur - of later terugkijken

Bron • RTL Z