Beurs

'De marktrente zal niet veel verder stijgen'

15 januari 2018 08:57

Beeld © RTL Z

De marktrente is de laatste tijd opgelopen, maar ik denk dat we min of meer aan het einde zijn van de rentestijging, zegt Maurits Heldring van ABN Amro. De inflatie is de belangrijkste oorzaak van de hogere rente, maar Heldring denkt dat de inflatie niet veel meer zal oplopen.

De marktrente is de officiële rente die door onder meer de Europese Centrale Bank (ECB) wordt vastgesteld en is het rendement op bijvoorbeeld tienjaars staatsobligaties. In zowel de VS (nu 2,5 procent), als in de eurozone (zoals in Nederland, nu 0,6 procent) is deze de laatste tijd gestegen.

Beurscommentator Jacob Schoenmaker voegt hieraan toe dat in de eurozone de sterkere euro helpt om de inflatie te beperkten. Wél bleek vorige week uit de ECB-notulen dat het opkoopbeleid dit jaar stopt, aldus Schoenmaker.

Afgelopen vrijdag zei Hans de Geus al dat de marktrente volgens hem niet veel verder zal oplopen: vanwege de vele schulden kan de rente volgens hem niet structureel omhoog.

Bekijk de volledige toelichting van Jacob Schoenmaker en Maurits Heldring:

Wil je nog meer weten over de beurs? Kijk dan naar Beurs Inside, elke maandag live te zien om 20.00 uur - of later terugkijken.

Bron • RTL Z