Beurs

Olieprijs op hoogste stand in ruim tweeëneenhalf jaar

29 december 2017 19:19

Beeld © Getty Images

Op de laatste handelsdag van 2017 staat een vat Amerikaanse aardolie weer voor het eerst in tweeëneenhalf jaar boven de 60 dollar. De vorige keer dat er voor een vat WTI-olie meer dan 60 dollar werd neergeteld was op 24 juni 2015.

Ook de prijs van Brent-olie, de standaard die wordt gebruikt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, staat op de hoogste stand in ruim twee jaar tijd. Vrijdag aan het begin van de avond stond de prijs op ruim 66 dollar. Woensdag ging de prijs voor het eerst door de 67 dollar sinds mei 2015.

Sinds het begin van het jaar zijn Brent en WTI respectievelijk 17 en 12 procent gestegen. Vergeleken met het dieptepunt van dit jaar (21 juni), toen Brent op bijna 45 dollar stond, is de prijs met bijna 50 procent toegenomen.

Meer voorraad, minder import

Er zijn meerdere redenen voor de prijsstijgingen. Zo daalden de Amerikaanse voorraden in de week van 18 december met bijna 5 miljoen vaten tot ruim 430 miljoen vaten, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Daarnaast is de verwachting dat grootverbruiker China, dat dagelijks al zo'n 9 miljoen vaten importeert, volgend jaar nog meer olie zal invoeren.

Ook aan de aanbodkant zijn er ontwikkelingen die de olieprijs doen stijgen. Niet alleen maakte het IEA bekend dat de olieproductie in de VS onverwachts iets was teruggelopen, ook kampen pijpleidingen in zowel de Noordzee als in Libië met problemen. Zo zorgde een haarscheurtje in een pijpleiding voor de Britse kust twee weken geleden nog voor een driejarig record.

Productiebeperking OPEC

Ten slotte zorgen de productiebeperkingen van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) voor minder aanbod. Vorige maand bereikte het oliekartel met Rusland, Libië en Nigeria een akkoord over een verlenging van de beperking van de olieproductie tot eind 2018.

Al sinds januari 2017 hebben de veertien OPEC-landen en Rusland hun productie verlaagd om zo de olieprijzen op te krikken. Zij produceren daardoor dagelijks 1,8 miljoen vaten olie minder dan vorig jaar. Nog altijd pompen beide handelsblokken dagelijks zo'n 42 miljoen vaten op.

Bron • RTL Z