Beurs

ECB: economie groeit veel harder dan gedacht

14 december 2017 15:53

Beeld © AFP

De groei in de eurozone zal volgend jaar veel hoger liggen dan waar eerder vanuit werd gegaan. Ook de inflatieverwachting is verhoogd, maar de inflatie blijft de komende paar jaar nog wel onder de doelstelling.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone onveranderd op hun historisch lage niveaus. Dat was al verwacht. Wat wél nieuw is, is dat de ECB nu uitgaat van een groei van de economie van 2,3 procent in 2018. Dat is een stuk meer dan de 1,8 procent waar eerder op werd gerekend.

Die hogere groei stuwt ook de inflatie. In 2020 zal die op 1,7 procent uitkomen. Dat is nog iets onder de doelstelling van een inflatie van onder, maar dichtbij de 2 procent. Volgens de ECB blijft de inflatie relatief laag doordat de werkloosheid er nog voor zorgt dat de lonen niet zo veel stijgen.

Banken lenen gratis

De herfinancieringsrente van de ECB blijft op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.

Er was niet verwacht dat de ECB wat aan de rente zou wijzigen. Op de beurzen is dan ook weinig beweging te zien. Ook de koers van de euro kwam amper van zijn plaats.

Nog lang geen renteverhoging

Een eventuele renteverhoging ligt nog 'ver voorbij de horizon' van de maatregelen rond het steunprogramma, aldus Draghi al bij de vorige beleidsvergadering. Die opmerking werd nu opnieuw opgenomen in de verklaring van de ECB.

De bank zal de rente pas een tijdje na het stopzetten van het opkopen van obligaties de rente verhogen.

Opkoopprogramma naar 30 miljard

In oktober maakte de centrale bank bekend zijn omvangrijke steunbeleid met ingang van volgend jaar flink af te bouwen. Dan halveert de ECB het miljardenbedrag dat maandelijks via zijn opkoopprogramma in de economie van de eurozone wordt gepompt tot 30 miljard euro.

De lage rente en het opkopen van schuldpapier zijn middelen van de ECB in de strijd tegen de lage inflatie in de eurozone en om de economie te stimuleren. Met hun opkoopprogramma willen de centralebankiers in Frankfurt in ieder geval doorgaan tot eind september volgend jaar. Er wordt nog bekeken of het programma dan verder afgebouwd kan worden of dat het wordt verlengd.