Beurs

Overnamestrijd TMG levert De Mol ruim 5 miljoen euro op

Mathijs Smit en Paul le Clercq • 04 december 2017 12:48

Beeld © ANP

Mediatycoon John de Mol heeft in minder dan een jaar tijd meer dan 5 miljoen euro verdiend op zijn belang in Telegraaf Media Groep door een overnamegevecht aan te gaan met de Vlaamse uitgever Mediahuis.

De Mol heeft zijn belang in TMG van ruim 29 procent verkocht aan het Belgische Mediahuis. Onderdeel van die transactie is dat De Mol het resterende belang in Talpa Radio kan kopen van TMG.

Alhoewel hij TMG dus uiteindelijk niet kon overnemen, kan De Mol toch tevreden terugkijken op het gevecht rond het mediaconcern. Niet alleen zijn de radiozenders 538, Sky Radio, Veronica en Radio 10, die vallen onder Talpa Radio, nu voor de volle honderd procent van hem, hij heeft ook geld verdiend op het aandelenbelang in TMG dat hij had op het moment dat hij de strijd aan ging met Mediahuis.

Dreef koers TMG op met tegenbod

Medio januari van dit jaar had De Mol namelijk een belang van 20,5 procent in TMG. De Mol besloot om over het bod van 5,25 per aandeel van Mediahuis heen te gaan. Dat heeft de beurskoers van TMG opgedreven, waardoor hij zijn stukken uiteindelijk voor 6 euro per aandeel kon verkopen. Dat levert hem een winst op van 7 miljoen euro.

Daar staat tegenover dat De Mol in de tussentijd meer aandelen opkocht, voor prijzen van tussen de 5,50 en 6,50 euro. Nu hij maar 6 euro per aandeel krijgt, heeft hij op de meeste van die stukken dus geld verloren. Maar dat is maximaal 2 miljoen euro.

Per saldo toch winst

Alles bij elkaar resteert dus toch nog een winst van meer dan 5 miljoen euro voor De Mol. De aandelen die hij medio januari had, waren toen 49 miljoen euro waard. Dat betekent dat hij door het overnamegevecht met Mediahuis daarop een rendement van ruim 10 procent heeft behaald.

Dat is op zich een mooi rendement, maar als De Mol zijn geld had gestoken in de AEX-index, dan had hij nog meer kunnen verdienen. De AEX steeg namelijk met ruim 12 procent. En als je het dividend dat door de verschillende bedrijven is uitgekeerd meetelt, dan komt daar nog een paar procent bij.

Bron • RTL Z