Beurs

Ook Altice-secretaris Bonnin cashte miljoenen voor de koersval

Mathijs Smit • 16 november 2017 14:10 @Mathijs__Smit

Altice-topman Drahi (met stok) met andere topbestuurders op de beurs van New York Beeld © ANP

Financieel topman Dennis Okhuijsen blijkt niet de enige hoge leidinggevende bij kabelgigant Altice die vlak voor de koersval een groot deel van zijn aandelen verzilverde. Ook secretaris Jérémie Bonnin blijkt voor bijna 17 miljoen euro aan aandelen te hebben verkocht. De vraag is, of dit mag.

=> Lees ook: Wat is Altice eigenlijk voor een geheimzinnig beursfonds? En waarom is de koers gekelderd?

Bonnin is bestuurssecretaris bij Altice, en werkt sinds 2005 bij het kabelbedrijf. Hij wordt volgens het jaarverslag gerekend tot de sleutelfunctionarissen van de onderneming. Uit het register van de AFM blijkt dat zijn vennootschap Hamaja tussen 25 september en 3 november in ruim 20 transacties voor bijna 17 miljoen euro aan aandelen verkocht.

Vrije val

Die verkopen vonden plaats vlak voordat het aandeel Altice in een vrije val raakte. Altice koerste tot eind oktober boven 17 euro. Als gevolg van toegenomen zorgen over de megaschuld, een mogelijke nieuwe miljardenovername en tegenvallende resultaten in Frankrijk kelderde de koers, tot een dieptepunt van 8,90 euro aan het slot van de handel dinsdag.

Gisteren veerde de koers overigens 8 procent op, tot 9,61 euro, nadat bestuurders van Altice tijdens een investeerdersbijeenkomst hadden gezegd dat het bedrijf vanaf nu inzet op schuldreductie.   

Ook cfo verkocht

De verkopen door Bonnin staan niet op zich. Eerder werd al bekend dat financieel topman Dennis Okhuijsen eveneens vlak voor de koersval voor 37 miljoen euro aan aandelen verkocht.

De verkopen van de twee bestuurders zijn op zijn minst opmerkelijk, zegt analist Koen Bender. "Het is niet chique. Maar het hoeft niet te betekenen dat er sprake is van handel met voorkennis. Het kan dat er legitieme redenen voor een verkoop waren, bijvoorbeeld een scheiding. Het zou netjes zijn als het bedrijf een toelichting op de timing en de omvang zou geven."

Optiecontracten en privéomstandigheden

Volgens woordvoerder Arthur Dreyfuss van Altice hingen de verkopen van Okhuijsen samen met optiecontracten, die jaren geleden zijn afgesloten. Als gevolg van die contracten had de bestuurder zich gecommitteerd om aandelen te leveren. De verkopen van Bonnin zouden volgens Dreyfuss het gevolg zijn van 'omstandigheden in de privésfeer'.

Om handel met voorkennis te voorkomen, mogen bestuurders en andere topfunctionarissen van beursfondsen niet handelen in aandelen van hun bedrijf in de zogenoemde gesloten periode van dertig dagen vóór de publicatie van resultaten.

Verkopen in gesloten periode

De verkopen van Okhuijsen vielen keurig buiten de gesloten periode. Opmerkelijk is dat Bonnin bleef verkopen tot op de dag van de publicatie van de kwartaalcijfers.

De woordvoerder van Altice ontkent dat Bonnin daarmee de regels heeft geschonden. "Altice houdt zich natuurlijk aan alle regels en staat onder toezicht. Het besluit om te verkopen was al eerder, buiten de gesloten periode, genomen."

Uitzonderlijke omstandigheden

Toezichthouder AFM kan niet ingaan op concrete gevallen. Maar, in de regels van de AFM staat een aantal uitzonderingen voor het verbod op handel in de gesloten periode. Zo is het verbod niet van van toepassing 'op personen die nauw verbonden zijn met personen met leidinggevende verantwoordelijkheid', zoals bijvoorbeeld een echtgenoot. 

En ook voor leidinggevenden zelf bestaat er een uitzondering. Als er sprake is van 'uitzonderlijke omstandigheden' dan kan een leidinggevende vóór de handel tijdens de gesloten periode een onderbouwd schriftelijk verzoek indienen waaruit de noodzaak blijkt voor de onmiddellijke verkoop van aandelen tijdens een gesloten periode. 

Een woordvoerder van de toezichthouder zegt in algemene zin alle handel op de beurs nauwlettend in de gaten te houden. "Als er verdachte bewegingen of transacties worden waargenomen, gaan wij op onderzoek uit."

Bron • RTL Z / Mathijs Smit