Beurs

T-Mobile Nederland noemt beursgang 'bespreekbaar'

16 november 2017 09:45

Beeld © ANP

Deutsche Telekom staat open voor een eventuele beursgang van de Nederlandse divisie T-Mobile. Ook een fusie van het onderdeel met de Nederlandse tak van branchegenoot Tele2 is volgens topman van Deutsche Telekom, Timotheus Höttges, bespreekbaar.

"Mits de omstandigheden goed zijn", zei Höttges gisteren tijdens een bijeenkomst in Barcelona. Gezien het huidige positieve beurssentiment lijken de omstandigheden voor een beursgang uitstekend. Gisteren werd ook bekend dat de Zwitserse oliehandel Varo Energy een beursgang in Amsterdam overweegt.

Beursgang logisch

Höttges benadrukte dat er over de toekomst van T-Mobile Nederland nog geen beslissing is genomen, maar ook dat het lokale management een dergelijke deal 'logisch' zou vinden.

De topman zegt dat zijn divisiemanagers relatief vrij laat op zoek gaan naar manieren om waarde te creëren. Op die manier worden onderdelen volgens hem meer bestuurd zoals echte ondernemers doen. "Ze kunnen er voor kiezen naar de beurs te gaan", aldus Höttges. "Daarover is nog geen beslissing genomen."

Concurrentie

De telecommarkt kent in Nederland zeer hevige concurrentie, waar ook T-Mobile Nederland onder lijdt. Vorig jaar verving het moederbedrijf de directie van de Nederlandse dochter. En begin dit jaar begon T-Mobile Nederland met een prijzenslag.

Een beursgang zou het bedrijfsonderdeel op grotere afstand van het moederbedrijf zetten, en samenwerking met andere partijen makkelijker maken. Ook zou het bedrijfsonderdeel met een beursgang zelfstandig kapitaal kunnen ophalen.  

Samenwerking

Meer aanbieders kijken naar mogelijkheden om samen te werken. Voorbeeld daarvan is de recente deal tussen Ziggo-moeder Liberty Global en Vodafone die hun Nederlandse activiteiten samenvoegden in een nieuw bedrijf. Eerder verkocht Deutsche Telekom al zijn activiteiten voor vast bellen aan Vodafone.

T-Mobile is na KPN en Vodafone de nummer drie op de Nederlandse markt voor mobiel bellen. Tele2 is de nummer vier. Dat bedrijf schudde als een van de eerste aanbieders de Nederlandse markt op met de aanbieding van onbeperkt dataverkeer voor een bedrag van 25 euro per maand.

Höttges houd ook voor de zendmastendivisie van Deutsche Telekom alle opties open.

Tele2 wil niet reageren op de toenadering van Höttges. Tele2 werkt op sommige vlakken al wel samen met T-Mobile, onder meer op het gebied van 4G-netwerken. Zo delen de bedrijven in Nederland antennes. Een woordvoerder benadrukt dat Tele2 wel meer samenwerkingsverbanden en partners heeft.

Bron • ANP / RTL Z