Beurs

Altice-cfo Dennis Okhuijsen verzilverde nét voor de koersval 37 miljoen

Mathijs Smit • 15 november 2017 14:34 @Mathijs__Smit

Beeld © YouTube

Kabelbedrijf Altice verloor de afgelopen drie weken bijna de helft van zijn waarde. Vlak voor die koersval verkocht de Nederlandse financieel topman Dennis Okhuijsen voor 37 miljoen euro aan aandelen. Wie is de man met de opmerkelijk gelukkige timing?

Okhuijsen kwam in 2012 naar Altice, het beursgenoteerde kabelbedrijf van de Frans-Israëlische ondernemer Patrick Drahi. De afgelopen vijf jaar groeide Altice explosief door overnames, die werden gefinancierd door miljardenschulden.

Okhuijsen was daarvan de financiële architect. "In de loop van de jaren trok hij voor ruim 40 miljard dollar aan kapitaal aan", vermeldt zijn biografie op de website van Altice.

Goudgerand aandelenpakket

De 47-jarige Okhuijsen studeerde economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, en begon zijn carrière tussen 1993 en 1996 bij accountantskantoor Arthur Andersen. Daarna stapte hij over naar kabelbedrijf UPC. In 2005 ging hij aan de slag voor de Amerikaanse kabelgigant Liberty Global, onder meer de moeder van het Nederlandse Ziggo.

De overstap naar Altice in 2012 leverde Okhuijsen geen windeieren op. Vooral dankzij een goudgerand optie- en aandelenpakket was hij twee jaar geleden de hoogste nieuwe binnenkomer in de Quote 500. Zijn geschatte papieren vermogen: 180 miljoen euro. Het leeuwendeel daarvan zat opgesloten in aandelen Altice.

Dat vermogen leek daar veilig, want tot voor kort leek er nog geen vuiltje aan de lucht bij Altice. Begin december 2016 begon het aandeel zelfs aan een opmars, van 15 euro tot een hoogtepunt van ruim 23 euro in juni. Maar de vier maanden daarna zakte de koers langzaam terug, tot ruim 17 euro eind oktober.

Koersval

Eind oktober begon de ellende pas echt. Als gevolg van toegenomen zorgen over de miljardenschulden en de overwogen nieuwe miljardenovername van het Amerikaanse Charter, kelderde de koers. De waarde van het aandeel Altice is bijna gehalveerd, tot iets boven de 9 euro.

Okhuijsen hoeft zich over die koersval niet zo'n zorgen te maken. Uit het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt namelijk dat hij begin september in vier transacties voor 37 miljoen euro aan aandelen verzilverde. Dat zijn harde euro’s, die niet meer door een koersdaling geraakt worden.

Schuldverlaging

Waarom Okhuijsen zijn aandelen verkocht, is onbekend. De financieel topman en Altice waren vandaag onbereikbaar voor commentaar.

Op een bijeenkomst in Barcelona die is georganiseerd door zakenbank Morgan Stanley zei Okhuijsen vandaag dat Altice geen overnames meer zal doen, maar volledig inzet op schuldverlaging.

Bron • RTL Z