Beurs

Koers Altice halveerde in vijf maanden, wat zit hierachter?

Paul le Clercq • 09 november 2017 17:55 @Paul_le_Clercq

Wat heeft Patrick Drahi, de grote man achter Altice, voor verdere plannen met het concern? Beeld © AFP

Medio juni kostte een aandeel van kabelbedrijf Altice nog 23 euro en nu is dat nog maar de helft. De AEX steeg in die periode daarentegen met ruim 6 procent. Dat is nogal een verschil. Wat is Altice eigenlijk voor een geheimzinnig beursfonds? En waarom is de koers gekelderd?

=> Lees ook: Ook Altice-secretaris Bonnin cashte miljoenen voor de koersval

Altice? Die naam ken ik helemaal niet.

Dat kan heel goed, want Altice heeft wel het hoofdkantoor in Nederland en het is sinds 2014 genoteerd aan de Amsterdamse beurs, maar het is verder niet in Nederland actief. Eind 2014 kreeg Altice een plekje in de de AEX, de hoofdindex van de Amsterdamse beurs.

Waar kan ik dan wel klant worden van Altice?

Altice heeft kabel- en telecombedrijven in Europa en in de VS. Frankrijk is verreweg de belangrijkste markt voor het bedrijf, daar komt de helft van de omzet vandaan. Maar tot voor kort was het concern nergens actief onder de naam Altice. Dat wordt anders, want medio volgend jaar moeten alle onderdelen Altice heten.

Het bedrijf is nog niet zo oud. Altice bestaat sinds 2002 en is sindsdien, vooral door overnames, snel gegroeid.

Hoe betalen ze dat?

Altice heeft heel veel gefinancierd door geld te lenen, vaak tegen een flinke rente. De balans is daardoor niet om over naar huis te schrijven.

Eind juni was het eigen vermogen 280 miljoen negatief. Bovendien stond er voor maar liefst 23 miljard euro aan goodwill op de balans, een post die lastig is te waarderen. Verder heeft Altice een schuld van maar liefst bijna 50 miljard euro.

Wat vinden de aandeelhouders van zo'n balans?

Die vindt dat prima. Vindt, enkelvoud dus, want alhoewel Altice aan de beurs is genoteerd is het in eigenlijk een beetje het bedrijf van Patrick Drahi. Hij is de oprichter. Hij heeft gewone aandelen, maar ook de meerderheid van speciale aandelen. Die hebben per aandeel niet één stem, maar 25 stemmen. Daardoor heeft Drahi 64 procent van het totale stemrecht in Altice en daarmee heeft hij het er voor het zeggen.

Drahi zit inmiddels ook weer in het bestuur van Altice. Donderdag stapte immers bestuursvoorzitter Michel Combes op. Hij wordt opgevolgd door Dexter Goei. Goei zal aan Drahi rapporteren.

Hoe zijn de resultaten?

Door de hoge schuld heeft Altice forse rentelasten en daardoor boekt het concern al jarenlang verliezen. Over 2016 was er wel een operationele winst van 1,6 miljard euro, maar de rentelasten waren twee keer zo hoog. Daardoor steeg het nettoverlies van 301 miljoen euro tot een kleine 1,9 miljard euro. Ook over het derde kwartaal was er een verlies.

Wat doet dat voor de koers?

De koers van Altice daalde na de publicatie van die tegenvallende resultaten over het derde kwartaal. In Frankrijk, de grootste markt, verloor Altice klanten. Dat was ondanks het feit dat er flink wat geld is gestoken in uitzendrechten voor verschillende sporten, onder meer de Champions League. Maar de koers van Altice zakt al langere tijd weg.

(De tekst gaat verder onder de grafiek)
Miniatuurvoorbeeld

De koers van Altice daalt al sinds de zomer, maar vooral de laatste weken gaat het hard.

Blijft Altice hard groeien?

Dat hangt er onder meer vanaf of ze meer bedrijven blijven overnemen. Altice heeft een geschiedenis van overnames die worden gefinancierd met veel geleend geld, en waarbij vervolgens via kostenbesparingen de resultaten worden opgeschroefd.

Staat er wat op stapel?

Altice zei eerder 'open te staan' voor fusies en overnames. Volgens Reuters werken banken aan een lening van maar liefst 70 miljard dollar voor Altice. Dat zou zijn met het oog op een bod op het Amerikaanse kabelconcern Charter Communications. Maar Altice zou dan misschien toch nog eigen vermogen nodig hebben voor een overname.

Meer aandelen?

Drahi zou een Canadees pensioenfonds en investeerder BC Partners hebben benaderd voor hulp bij een potentieel bod op Charter, meldde Bloomberg eerder. Altice zou aandelen willen plaatsen bij die twee bedrijven. Maar het zou nog niet duidelijk zijn voor welk bedrag beide aan aandelen in Altice zouden kopen.

Aangenomen mag worden dat het om een flink bedrag zal gaan. De beurswaarde van Charter is nu namelijk zo'n 95 miljard dollar. Daarbij heeft dat concern voor zo'n 66 miljard dollar aan langlopende schulden. Die moet je als kopende partij ook overnemen. En meestal moet je een premie bovenop de beurskoers betalen bij een overname.

Dus een lagere koers?

Maar aandeelhouders zijn er vaak niet dol op als er veel nieuwe aandelen worden uitgegeven. Want als er straks mogelijk meer aandelen uitstaan, dan betekent dat dat de bestaande aandeelhouders een eventuele winst met meer aandeelhouders moeten delen en dat drukt de koers.

De beurswaarde van Altice is nu een kleine 20 miljard euro. Een flinke overname betekent mogelijk een flinke toename van het aantal uitstaande aandelen. De tijd zal het leren.

Bron • RTL Z / Paul le Clercq