Beurs

Omzet Arcadis omlaag, winst omhoog

Michaël Niewold • 25 oktober 2017 09:06 @michaelniewold

Beeld © ANP / John Gundlach

Ingenieursbedrijf Arcadis heeft in het derde kwartaal van het jaar minder omzet gedraaid dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst voor aftrek van eenmalige posten en belastingen (ebita) steeg. Wat er onder de streep overblijft, meldt het bedrijf niet.

De omzet daalde van 596 naar 585 miljoen euro, een min van 2 procent. Het bedrijf meldt dat de omzet wel is gegroeid als overnames en valuta-effecten buiten beschouwing worden gelaten. De zogenaamde 'organische groei' kwam uit op 3 procent. Dat is volgens ceo Peter Oosterveer voor het eerst in negen kwartalen. 

De ebita steeg met 4 procent, van 39 naar 40 miljoen euro. Dat was ondanks een verlies in Brazilië, moeilijke marktomstandigheden in het Midden-Oosten en last van de koers van de dollar en het Britse pond ten opzichte van de euro.

Hoge eurokoers

Arcadis is zowel in de Verenigde Staten als in het Verenigd Koninkrijk actief en krijgt betaald in plaatselijke valuta die vervolgens omgerekend in euro's in de boekhouding belandt.

Dat zijn er een stuk minder vanwege de hoge eurokoers. Dat heeft ook gevolgen voor de al getekende contracten die Arcadis in de boeken heeft. Die waren vorig jaar 2,2 miljard waard, dit jaar nog maar 2 miljard. 

Het bedrijf slaagde er verder in om de schuldenlast terug te brengen, van 554 miljoen naar 492 miljoen. 

Zorgen om Brazilië en Midden-Oosten

Het bedrijf is positief over de rest van het jaar, Oosterveer put vertrouwen uit de 'verbeterde resultaten' en de opdrachten die al in de pijplijn zitten.

Dat komt mede omdat landen meer investeren in infrastructuur en omdat het bedrijf snijdt in de kosten. De omstandigheden in Brazilië en het Midden-Oosten blijven wel een punt van zorg. 

Bron • RTL Z