Beurs

'Mega-beursgang Aramco op losse schroeven'

Chris Koenis • 14 oktober 2017 09:06 @chriskoenis

De Saudische kroonprins Mohammad bin Salman al-Saud (midden) is de drijvende kracht achter de beursgang van Saudi Aramco. Beeld © ANP

Oliereus Saudi Aramco krijgt mogelijk toch geen internationale beursnotering. Saudi-Arabië overweegt juist om aandelen van het invloedrijke staatsoliebedrijf aan grote private investeerders en staatsfondsen te verkopen.

Dat schrijft de Financial Times op basis van meerdere ingewijden. Die zeggen dat het de Saudi's niet lukt om een geschikte buitenlandse beurs te kiezen voor de notering.

Veel beurzen aasden op die beursnotering van Aramco, die daarmee volgens sommige berekeningen het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ooit zou worden. Dat zorgde zelfs voor commotie in Groot-Brittannië, waar de autoriteiten overwogen om speciaal daarvoor de eisen te versoepelen.

Twijfels

Naar verluidt zijn de beurzen van Londen en New York nog altijd een optie, maar zouden er voor het eerst twijfels zijn over deze plannen. Andere opties, zoals een private verkoop van aandelen en het verhandelen van aandelen op de Saudische beurs in Riyad, zouden serieus worden overwogen.

Aramco is een van de grootste producenten van ruwe olie ter wereld. De beursplannen zijn onderdeel van het economische hervormingsprogramma om Saudi-Arabië minder afhankelijk te maken van olie-inkomsten.

Bron • RTL Z / ANP