Beurs

Feest op de beurs: AEX op hoogste niveau van het jaar

13 oktober 2017 10:31

Beeld ©

Het is een mooie dag voor beleggers. De AEX-index staat op een recordstand voor het jaar, mede doordat zwaargewichten Unilever en ASML op het hoogste punt ooit staan.

De AEX-index wint 0,4 procent tot 545,3 punten. Ruim de helft van de AEX-fondsen staat in de plus. De index stijgt met name doordat Unilever en ASML nog nooit zo hoog stonden. En die twee bedrijven tellen zwaar mee in de AEX.

De weging van Unilever is zo'n 15 procent en die van ASML rond de 10 procent. Daarmee zijn ze, met Shell en ING, de fondsen die het meest de index bepalen. Ook Shell staat hoger, geholpen door een hogere olieprijs. ING verliest licht terrein.

Volgens Corné van Zeijl van Actiam is vrijdag de 13e vaak een net iets betere beursdag dan gemiddeld en dat klopt vandaag dus.

'Koersdoel ASML 200 euro'

ASML kreeg een koopadvies van het Franse Exane, dat het koersdoel verhoogde naar 200 euro. Dat zou een flink koerspotentieel betekenen ten opzichte van de huidige koers van zo'n 148 euro. ASML is dan ook, na het volatiele ArcelorMittal, de sterkste stijger in de AEX.

ASML stijgt 1,75 procent, Unilever 0,7 procent en Shell 0,4 procent.

Vanmiddag komen de grote Amerikaanse banken Wells Fargo en Bank of America met hun cijfers over het derde kwartaal en dat kan misschien nog van invloed zijn op het beurssentiment.

ECB

Er is wat onzekerheid in de markt over wat de ECB met het opkoopbeleid van obligaties gaat doen. Duidelijk is dat dat wordt afgebouwd, maar het is nog niet bekend in welk tempo.

Volgens persbureau Bloomberg zou de ECB de opkopen van nu 60 miljard euro per maand vanaf januari willen halveren tot 30 miljard per maand. 

Galapagos en Gemalto in de min

Hekkensluiters in de AEX zijn Gemalto en Galapagos. Zij verliezen ruim 1 procent. Ook Aalberts, ABN Amro, Philips, Boskalis, Unibail-Rodamco en Vopak dalen.

DSM wint 0,2 procent. Het speciaalchemiebedrijf kondigde een strategische samenwerking aan met het Amerikaanse Cerapedics. De twee bedrijven gaan samenwerken op het gebied van botherstel. Financiële details over de samenwerking worden niet vermeld.

KLM onderuit

In de MidKap bungelde luchtvaartcombinatie Air France-KLM onderaan met een verlies van meer dan 3 procent. Kunstmestproducent OCI ging aan kop met een plus van 1,6 procent.

ASR daalt 0,8 procent. De verzekeraar haalde 300 miljoen euro op met de plaatsing van obligaties. De leningen zijn voornamelijk geplaatst bij fondsen en verzekeraars in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en landen in het noorden van Europa.

Bayer

In Frankfurt klimt Bayer ruim 1 procent. Het Duitse chemieconcern verkoopt voor bijna 6 miljard euro aan activiteiten op het gebied van landbouwbestrijdingsmiddelen en zaden aan branchegenoot BASF (min 0,6 procent).

Bayer verkoopt de activiteiten om goedkeuring te krijgen voor de geplande overname van de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto.

Dollar en olieprijs

De euro is 1,1825 dollar waard, tegen 1,1845 dollar een dag eerder. Een vat ruwe Amerikaanse olie stijgt 1,4 procent in prijs tot 51,32 dollar. Brentolie werd 1,5 procent duurder op 57,08 dollar per vat.

Bron • RTL Z/ANP