Life

De beurs deze week: wat zegt Yellen en cijfers Amerikaanse banken

09 april 2017 16:39

Beeld © Getty Images

Deze week is een korte beursweek, omdat op Goede Vrijdag de beurzen zijn gesloten. Maar dat wil niet zeggen dat er niks valt te beleven. Wie weet zegt Fed-president Yellen maandag wat meer over het beleid en op donderdag komt een aantal grote banken in de VS met kwartaalcijfers.

Eigenlijk draait het deze week om de start van het kwartaalcijferseizoen, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. Komende donderdag zullen de grote Amerikaanse banken Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo hun resultaten over het eerste kwartaal bekend maken.

Die resultaten kunnen een indicatie zijn voor de resultaten van andere ondernemingen in de VS.

Nederlands kwartaalcijferseizoen begint na Pasen

In Nederland moeten we wachten tot volgende week voor het kwartaalcijferseizoen wordt afgetrapt. De woensdag na Pasen de AEX-bedrijven ASML, Heineken, RELX (het voormalige Reed Elsevier), Vopak en AkzoNobel op de rol.

Akzo presenteert dan ook zijn plannen voor de verzelfstandiging van zijn chemietak, waarmee het aandeelhouders wil overtuigen van zijn aantrekkelijkheid als zelfstandig bedrijf. Afgelopen week liet het Amerikaanse PPG Industries weten AkzoNobel nog altijd over te willen nemen, ondanks het aanhoudende verzet van het Nederlandse bedrijf.

Yellen en geopolitiek

Toch valt er ook deze week al wel iets te beleven. Zo houdt Janet Yellen maandag een toespraak. Beleggers zijn benieuwd of ze iets zal zeggen over de tegenvallende banencijfers van afgelopen vrijdag. Ook zegt ze misschien iets over rentestappen: hoe vaak zal de Fed de officiële rente dit jaar optrekken?  

In afwachting van de kwartaalcijfers krijgen internationale politieke spanningen mogelijk een rol op de beursvloer. Afgelopen vrijdag zorgden de VS voor enige onrust op de markten met hun raketaanval in Syrië. Die dreef vooral de olieprijs op, terwijl ook goud zijn rol als veilige haven weer kreeg toebedeeld. Op de aandelenmarkt bleef een sterke reactie uit.

Ook deze week kunnen geopolitieke ontwikkelingen de markten onder druk zetten. De Britse minister van buitenlandse zaken Boris Johnson zegde zijn bezoek aan Moskou al af. Zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rex Tillerson gaat later deze week nog wel.

Ook de situatie rond Noord-Korea kan nog voor spanningen zorgen.

Inflatie en winkelverkopen

Op economisch vlak staan de belangrijkste publicaties komende vrijdag op de agenda, als de beurzen zijn gesloten. In de VS worden dan de meest recente cijfers over de inflatie en de detailhandelsverkopen gepubliceerd. Een dag eerder staan cijfers over het consumentenvertrouwen en de producentenprijzen in 's werelds grootste economie op de rol.

In Europa wordt onder meer uitgekeken naar het maandelijkse onderzoek naar het vertrouwen van beleggers en analisten in de Duitse economie. Donderdag wordt verder een nieuwe schatting van de inflatie in Duitsland in maart gepubliceerd. Het CBS komt dinsdag met cijfers over de Nederlandse export. Op vrijdag meldt het statistiekbureau de omzet van de detailhandel in februari

Aandeelhoudersvergaderingen

Aandeelhouders van Ahold Delhaize, KPN, Wessanen en Heijmans kunnen woensdag het bestuur van hun ondernemingen aan de tand voelen. Op donderdag is de aandeelhoudersvergadering van SBM Offshore.

Op onze speciale koersenpagina's vind je alle informatie per fonds bij elkaar: niet alleen de koers van het aandeel, maar ook die van opties. En verder het recente nieuws, analistenadviezen, agenda en kerncijfers en niet te vergeten de grafieken waarin je de koers kunt vergelijken met die van een ander bedrijf of de index. Bijvoorbeeld voor AkzoNobel, Unilever of Telegraaf Media Groep.