Beurs

Arcadis straalt op drukke beursdag

27 juli 2017 20:06

Beeld © ANP

Ingenieursbureau Arcadis was donderdag de grote uitblinker te midden van een groot aantal beursbedrijven dat met resultaten kwam. Het aandeel ging flink omhoog op de beurs in Amsterdam. Beleggers verwerkten verder cijfers van onder meer Shell, staalreus ArcelorMittal, Deutsche Bank, Danone en biergigant AB InBev.

  • De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,5 procent hoger op 530,35 punten
  • De MidKap klom 1,1 procent tot 809,59 punten
  • Frankfurt zakte 0,8 procent en Londen en Parijs speelden tot 0,2 procent kwijt

Arcadis kreeg er bijna 17 procent aan beurswaarde bij. Daarmee ging het bedrijf met afstand aan de leiding bij de middelgrote fondsen. Vooral de groei die Arcadis in de VS wist te realiseren viel goed bij beleggers.

Aalberts

Koploper in de AEX was industrieel toeleverancier Aalberts met een winst van 2,7 procent. Het bedrijf liet een sterke omzetgroei zien. Uitgeefconcern RELX, dat iets meer winst boekte dan verwacht, steeg 1,7 procent

Shell won 0,5 procent na een sterk tweede kwartaal. De olie- en gasreus profiteerde flink van de aantrekkende olieprijs en kostenbesparingen. Staalproducent ArcelorMittal presteerde in lijn met de verwachtingen en klom 1,4 procent.

AkzoNobel

AkzoNobel behoorde eveneens bij de stijgers, met een plus van 1 procent. Volgens persbureau Bloomberg werken diverse investeerders aan biedingen op de speciaalchemietak.

Buiten Nederland was er ook veel beweging. In Londen kelderde de Britse farmaceut AstraZeneca ruim 15 procent, na teleurstellende verkoopcijfers. Drankenfabrikant Diageo klom 6 procent dankzij sterke resultaten en de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma.

Deutsche Bank

In Frankfurt werd de beursgraadmeter omlaag getrokken door zwaargewicht Deutsche Bank. Die verloor 6,5 procent na een zwak financieel kwartaal. Volkswagen, die naast de cijfers via een verklaring afstand nam van de beschuldigingen over een kartel met andere Duitse autobouwers, zakte ruim 2 procent.

Danone noteerde juist 0,5 procent hoger in Parijs en AB InBev, bekend van Budweiser en Stella Artois, dikte bijna 6 procent aan in Brussel.

De euro was 1,1664 dollar waard, tegen 1,1633 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 48,85 dollar. Brent kostte 0,6 procent meer op 51,28 dollar per vat.