beleggersacademy

Les 9: De lange termijn

09 januari 2019 13:02

Beeld ©

Beurscommentator Janneke Willemse geeft in tien lessen een introductiecursus voor de startende belegger. Les 9: Beleggen is een lange termijn project.

Beleggen voor de lange termijn heeft een positief effect op je rendement. Dat komt gedeeltelijk doordat de economie meestal blijft groeien. Verliezen op de korte termijn worden daardoor in een gevarieerde portefeuille vaak voldoende gecompenseerd om aan het einde wat te hebben verdient aan je beleggingen. 

Maar er is nog een manier waarop je op de lange termijn veel meer van je belegging profiteert. Albert Einstein noemde het zelfs het achtste wereldwonder. 

Het rente-op-rente-effect

Wanneer je meerdere jaren belegt profiteer je van het rente-op-rente-effect. 
Stel, je belegt duizend euro en behaalt in het eerste jaar zeven procent rendement. Dan verdien je dus zeventig euro. Deze zeventig euro komt bij je huidige belegde bedrag. Dus als je het volgende jaar weer zeven procent rendement behaalt verdien je al bijna 75 euro. 

Als je die duizend euro geduldig laat staan, en je rendement jaarlijks zeven procent blijft, heb je na dertig jaar bijna vijftienduizend euro. En dat zonder bij te kopen.

Daar gaan natuurlijk wel nog kosten vanaf. Maar als je die laag weet te houden kom je hoe dan ook op een mooi eind bedrag uit. 

Bron • RTL Z