beleggersacademy

Les 4: In welke producten kan je beleggen?

06 maart 2018 12:47

Beeld ©

Beurscommentator Janneke Willemse geeft in tien lessen een introductiecursus voor de startende belegger. In les 4 licht Janneke toe in welke producten je kunt beleggen.

Aandelen, obligaties, trackers, fondsen... Er zijn heel veel verschillende producten waar je in kunt beleggen. Het is belangrijk om voor jezel fop een rij te krijgen hoe de producten werken en welke producten passen bij jouw manier van beleggen. 

Aandelen

Het kopen en verkopen van losse aandelen is natuurlijk de meest bekende manier van beleggen. Met een aandeel investeer je in een onderneming. In ruil voor die investering krijg je stemrecht op de aandeelhoudersvergadering en heb je recht op een deel van de winst. Die winstuitkering heet dividend en wordt door verschillende bedrijven op verschillende manieren en momenten uitgekeerd.  

Een andere manier op aan je aandelen te verdienen is aan de hand van de beurskoers van het aandeel. Wanneer je na een stijging op de beurs je aandeel verkoopt, verdien je ook aan je aandeel. 

Obligaties

Je kunt ook beleggen in obligaties. Hiermee leen je je geld aan een bedrijf of overheid tegen een vooraf afgesproken rente percentage. Ook leg je de looptijd vast. Aan het einde van die loop tijd krijg je dan het geïnvesteerde geld terug en je winst is in dit geval de rente die je hebt ontvangen. Risico hierbij is dat een bedrijf failliet kan gaan, waardoor ze het door jou geïnvesteerde bedrag niet meer kunnen terug betalen en dan ben je je geld dus kwijt. 

Net als bij aandelen kun je ook aan obligaties verdienen door de beurskoers. Je kunt voor het einde van de looptijd namelijk je obligaties verkopen. Als de koers dan gestegen is ten opzichte van jouw aankoopmoment, pak je winst. 

Fondsen en ETF's

Een ander populair beleggingsproduct is een fonds. Dit is een mandje met aandelen dat is samengesteld door een fondsmanager en vaak binnen een bepaald thema valt. Bijvoorbeeld een specifieke industrie, een regio of 'groene' aandelen. Zo heb je met een aankop dus aandelen in meerdere bedrijven. 

Ook kun je kiezen voor een ETF. Opnieuw heb je dan een mandje aandelen, maar in dit geval is deze niet samengesteld door een professional, maar hangt het mandje aan een index. Zo kun je beleggen in alle aandelen van de AEX, of bijvoorbeeld in de groenste bedrijven van de Amerikaanse Dow Jones. 

Hoe je winst kunt behalen door je producten te verkopen, licht Janneke toe in les 5 van de Beleggersacademy.