beleggersacademy

Les 2: Wat voor belegger ben je?

13 februari 2018 11:42

Beeld ©

Beurscommentator Janneke Willemse geeft in tien lessen een introductiecursus voor de startende belegger. Deze week les 2: Wat voor belegger ben je?

Voor je start met beleggen is het verstandig om voor jezelf na te gaan wat voor type belegger je bent. Wat zijn je spaardoelen, en hoeveel risico ben je bereidt te nemen? Wil je zelf beleggen, of laat je het voor je doen?  En beleg je in een keer een groot bedrag, of spreid je je aankopen over een langere periode? 

Het type belegger dat je bent, bepaalt uiteindelijk de producten en keuzes die bij je passen. En die keuzes hebben gevolgen voor je uiteindelijke redendement. Een professional aan het werk zetten, kost bijvoorbeeld meer geld dan zelf beleggen. Maar hoewel zelf beleggen met allerhande apps en hulpmiddelen steeds makkelijker wordt, moet je wel de tijd hebben om je in je portefeuille te verdiepen. 

En wanneer je je geld in een keer belegt, kun je wanneer je op een dal koopt, een fixe winst behalen. Maar zakken de aandelen die je gekocht hebt, dan is je verlies ook veel groter. 

Beleg je gespreid voor een vast bedrag per maand, is je rendement misschien iets minder, maar wel stabieler. Je kans op winst is namelijk veel minder afhankelijk van een specifiek aankoopmoment. 

Als je voor jezelf op een rijtje hebt hoeveel en op welke manier je wil gaan beleggen, kun je van start. In les 3 legt Janneke uit waar je moet beginnen. 

Bron • RTL Z