Politiek

Waar gaat ons geld naartoe? Openheid publieke omroep geëist

27 december 2016 09:54

Waar gaat ons geld naartoe? Openheid publieke omroep geëist
Giel Beelen, over wiens salaris vorige maand ophef ontstond.

De publieke omroep (NPO) mag voortaan niet meer mistig doen over hoeveel geld wordt uitgegeven aan salarissen van presentatoren, aan uitzendrechten of aan bijzondere projecten. Dan kan het parlement beter beoordelen of er geld wordt verkwist.

Dat zegt staatssecretaris Sander Dekker van Media. Hij schrijft vandaag aan de Tweede Kamer dat er nieuwe afspraken komen met de NPO en de omroeporganisaties. Daarin staat dat de NPO straks verplicht wordt hem te antwoorden als hij 'specifieke vragen' heeft over 'gemaakte kosten door de publieke omroep'.

Advieswerk Giel Beelen

Dekker reageert op Kamervragen over het salaris van presentator Giel Beelen. Die zou met zijn fulltime dienstverband bij de omroep BNN-VARA 560.000 euro per jaar verdienen, maar daarnaast ook nog geld van de NPO krijgen voor advieswerk. Daarover windt Dekker zich op: hij noemt het 'hoogst ongewenst' dat medewerkers 'salarissen en functies stapelen', zodat ze op papier meer werk verrichten dan een fulltime dienstverband met zich meebrengt.

Tot nu toe doet de NPO geregeld schimmig als details worden gevraagd over bepaalde contracten en overeenkomsten. Openheid kan leiden tot politieke bemoeienis met de redactionele inhoud, is dan vaak het verweer van de omroep.

Niet tegensputteren

Onzin, zegt Dekker. Hij heeft er drie onafhankelijke deskundigen naar laten kijken en daaruit blijkt dat het verzet van de NPO niet altijd terecht is. De publieke omroep moet niet zo tegensputteren, zegt hij nu. Desnoods zal hij per geval afwegen of openheid belangrijker is dan politieke bemoeienis met de inhoud. Wel wil hij ervoor zorgen dat de NPO niet voor elk wissewasje in de boeken hoeft te duiken.

Bron • RTL Nieuws