We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Politiek

Plasterk ondanks kritiek tevreden met beveiliging overheidswebsites

Daniël Verlaan • 09 januari 2017 14:40 @danielverlaan

Plasterk ondanks kritiek tevreden met beveiliging overheidswebsites
Beeld © ANP

Meer dan de helft van de overheidswebsites maakt geen gebruik van een beveiligde verbinding. Privacyorganisaties spreken er schande van, maar minister Plasterk is best tevreden met de beveiliging over overheidswebsites.

Dat blijkt uit de antwoorden die minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken geeft op de schriftelijke vragen van PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en John Kerstens. De twee Kamerleden stelden de vragen na onderzoek van de Open State Foundation, een non-profitorganisatie die 'transparantie in de politiek wil vergroten'. 

Een beveiligde verbinding herken je in de browser aan een groen slotje. Deze https-verbinding zorgt ervoor dat kwaadwillenden niet kunnen zien welke websitepagina's je bezoekt en welke informatie je verstuurt, zoals je burgerservicenummer of woonadres.

'Onderzoek mist nuance'

In totaal werden er 1816 websites door de Open State Foundation onderzocht. Volgens Plasterk mist het onderzoek (hier worden de resultaten bijgehouden) de nodige nuance omdat veel overheidswebsites enkel informatie vertrekken en niet om persoonlijke gegevens vragen. 

Plasterk noemt als voorbeeld de website van het UWV, die in het onderzoek voorkwam op de lijst met websites zonder beveiligde verbinding. Deze website gebruikt alleen een beveiligde https-verbinding als er sprake is van uitwisselen van persoonsgegevens, maar dat wordt in het onderzoek niet gemeld.

In het tweede kwartaal van dit jaar wordt de gehele website van het UWV omgezet naar https, zo laat Plasterk weten. Bij veel overheidswebsites word je doorgestuurd naar DigiD, een platform dat wel beveiligd is met een https-verbinding.

Simpele ingreep

Onder andere de Open State Foundation en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom vinden dat de overheid bij alle websites https-verbindingen moeten gebruiken om de privacy van burgers te beschermen.

"Vooropgesteld is het beveiligen van overheidswebsites natuurlijk van belang, maar op basis van het aangehaalde onderzoek kan ik niet concluderen dat de overheidswebsites in het algemeen niet voldoen", schrijft Plasterk is een reactie op Kamervragen van CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch over hetzelfde onderzoek.

TIPS VOOR SURFEN ZONDER HTTPS

Bij websites zonder een https-verbinding is het belangrijk dat je geen gevoelige gegevens zoals je woonadres, creditcardnummer of burgerservicenummer invoert. Ook inloggen bij een website zonder beveiligingde verbinding is af te raden.

Daarnaast kunnen pottenkijkers door het ontbreken van een https-verbinding zien welke pagina's je op een website bezoekt. Ook dit kan leiden tot een ernstige inbreuk op de privacy.

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan

Gerelateerde artikelen