We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Politiek

Nederland maakt ruk naar rechts (in 3 kaarten)

20 maart 2017 15:48

Nederland maakt ruk naar rechts (in 3 kaarten)
Beeld © ANP

Wilders heeft geen glorieuze overwinning behaald en Jesse Klaver is de VVD niet zo dicht genaderd als hij had gehoopt. De enige grote uitschieter (naar beneden) was de PvdA. En toch was er wel een grote beweging: naar rechts.

Woensdag voltrok zich de op een na grootste politieke aardverschuiving in Nederland ooit; alleen in 2002 (na de moord op Fortuyn) verschoven er meer zetels, schreef data-analist Stephan Okhuizen dit weekend al.

Geograaf Josse de Voogd deelde de afgelopen dagen nog enkele nuttige inzichten op Twitter.

1. Nederland is een stuk rechtser geworden

Met name in het Noorden is een grote verandering te onderscheiden. Hoewel de Noorderlingen in 2012 weer wat meer kozen voor linkse partijen, hebben ze nu echt een flinke stap naar rechts gemaakt. 


2. De PVV deed het al goed in Limburg, nu ook in Groningen

De populariteit van de PVV nam (ten opzichte van 2012) vooral toe in het Noorden. 


3. Vooral in stedelijk gebied is men progressief en links

Het lijken wel eenzame eilandjes, de groene plekken waar D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren een groter blok vormen dan de PVV, SP, 50PLUS en Forum voor democratie.

Maar let op: door deze kaart lijkt het een beetje alsof bijna heel Nederland, op enkele uitzonderingen na, populistisch heeft gestemd. Hier zijn twee kanttekeningen bij te plaatsen: in steden (veelal groen) wonen veel meer mensen bij elkaar. Dat zie je beter op deze kaart. Daarnaast is niet iedereen het eens over de plaatsing van de SP in dit groepje.

Bron • RTL Z