Politiek

Merkel waarschuwt: Britten moeten brexit-rekening betalen

Loek Essers • 26 augustus 2017 15:40 @loekessers

Merkel waarschuwt: Britten moeten brexit-rekening betalen
Merkel afgelopen week tijdens een verkiezingscampagne in Bayreuth. Beeld © AFP

Bondskanselier Angela Merkel waarschuwt het Verenigd Koninkrijk dat het de rekening voor de brexit moet betalen. Het is geen 'boete' of 'scheidingsrekening' maar een verplichting die bij het verlaten van de EU hoort.

De brexit-rekening anders zien dan een verplichting is misleidend, vindt ze. "Dit gaat om verplichtingen die Groot-Brittanniƫ is aangegaan", zei Merkel in haar wekelijkse podcast waar Bloomberg over bericht

Maandag nieuwe ronde

Merkel deed haar uitspraken vlak voor de nieuwe ronde brexit-onderhandelingen die maandag begint. Na de laatste ronde is nog erg weinig duidelijkheid over belangrijke zaken. Een van de meest omstreden onderwerpen is hoe hoog de rekening precies is die de Britten moeten betalen voor het verlaten van de EU.

De EU heeft wel een idee, en stelde een uitgebreide lijst op met daarop de instanties en fondsen waar de Britten voor zouden moeten betalen. Schattingen voor de hoogte van de eindrekening lopen op tot zo'n 100 miljard euro.

Onderhandelingen onder druk

Ondertussen zwijgt de regering van de Britse premier Theresa May over hoeveel het wil betalen voor de brexit. Wel gaf de Britse regering in juli toe dat er iets betaald zal moeten worden. Er werd gepleit voor een 'eerlijke regeling'. Volgens regeringsbronnen van The Sunday Telegraph komt dat neer op een bedrag van 40 miljard euro.  

Brusselse diplomaten hebben in aanloop naar de onderhandelingen tegen de Britten gezegd dat ze met een voorstel moeten komen voor het berekenen van de rekening. Gebeurt dat niet dan zullen de onderhandelingen volgens de diplomaten snel vastlopen, bericht Politico.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, zei eerder deze week dat hij zich 'niet herkende' in de schattingen van 100 miljard euro. "We zouden geen cent meer, en geen cent minder moeten betalen dan wat wij denken dat we we wettelijk verplicht zijn", zei hij. 

Meer op rtlz.nl:
Britten stoppen brexit-overleg als EU 100 miljard vraagt

'Britten willen 40 miljard betalen voor brexit'

 

Bron • RTL Z / Loek Essers

Gerelateerde artikelen