We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Politiek

Meer bedreigingen politici, maar minder vaak strafbaar

20 maart 2017 16:18

Meer bedreigingen politici, maar minder vaak strafbaar
D66-leider Pechtold stond in december in de rechtszaal oog in oog met zijn bedreiger. Beeld © ANP

Politici zijn vorig jaar vaker bedreigd dan in 2015, maar het ging minder vaak om een bedreiging die ook strafbaar is. In totaal kwamen 239 meldingen binnen, tegenover 200 een jaar eerder.

De cijfers zijn vandaag naar buiten gebracht door het Team Bedreigde Politici, een speciale werkgroep bij de politie in Den Haag. Van de 239 meldingen werden er 65 als strafbaar beoordeeld. Dat is aanzienlijk minder dan het aantal strafbare bedreigingen in 2015, want dat waren er toen 92.

In veertien zaken is uiteindelijk een verdachte gedagvaard of opgeroepen voor een hoorzitting van het Openbaar Ministerie. In zes zaken is inmiddels uitspraak gedaan. 36 zaken zijn nog in behandeling bij politie of OM.

Wie zijn de dreigers?

Het Verwey Jonker-Instituut deed (in 2010) onderzoek naar het profiel van de mensen die politici bedreigen. Grofweg zijn er 4 soorten dreigers:

  • Jongeren. Zij bedreigingen politici vooral via sociale media. Vaak zijn het minderjarigen.  
  • Gefrustreerde mensen. Ze zijn bijvoorbeeld uit hun huis gezet of krijgen geen uitkering meer.
  • Verwarde mensen. Ze kampen met psychische problemen.  
  • Mensen die zowel verward als gefrustreerd zijn. Dit is de gevaarlijkste groep. De dreigers kunnen bij een teleurstelling doorslaan en hebben de grootste neiging om daadwerkelijk tot handelen over te gaan en bijvoorbeeld een auto van de politicus in brand te steken.  

Pechtold: 'Behalve politicus ben ik ook vader'

Een geruchtmakende zaak van bedreiging speelde onlangs rondom D66-leider Alexander Pechtold, die afgelopen december in de rechtbank oog in oog stond met de man die op Facebook had geschreven: "Pechtold, je moet een kopschot hebben." Daarbij stond een foto van een hand die een vuurwapen vasthoudt.

In totaal deed Pechtold de afgelopen jaren 25 keer aangifte van (doods)bedreiging. Voor de rechtbank noemde hij zijn kinderen een belangrijke aanleiding om aangifte te doen: "Behalve politicus ben ik ook vader."

Hij maakte duidelijk hoe erg zo'n bedreiging erin hakt. "Doodsbedreigingen zijn niet normaal. Hoe oneens je het ook met een politicus bent. Of met je buurman. Of je collega. Je houdt je fatsoen. Dat is mijn simpele boodschap vandaag." Lees hier het hele verhaal terug.

Bron • RTL Nieuws