We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Politiek

Klimaatontkenner wordt hoofd Amerikaans milieuagentschap EPA

Loek Essers • 17 februari 2017 19:50 @loekessers

Klimaatontkenner wordt hoofd Amerikaans milieuagentschap EPA
Beeld © AFP

De Amerikaanse Senaat heeft de benoeming van Scott Pruitt als hoofd van de Environmental Protection Agency goedgekeurd. Een controversiƫle keuze, Pruitt heeft het agentschap meerdere malen aangeklaagd.

Het Environmental Protection Agency (EPA) is belast met de bescherming van het milieu en de volksgezondheid van de VS. De Republikeinen willen het agentschap graag aan banden leggen omdat ze vinden dat de activiteiten van EPA de afgelopen acht jaar schade hebben toegebracht aan de economie en bedrijven.

President Donald Trump wilde dan ook graag Pruitt als leider van de EPA hebben. Pruitt heeft altijd veel kritiek gehad op het agentschap en ontkent dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door de mens.

Zijn goedkeuring door de Senaat was nipt: 52 senatoren stemden voor en 46 tegen. Pruitts aanstelling is ook een opsteker voor Trump, die een woelige week doormaakt.

Slecht nieuws voor wetenschappers

Het besluit zal wat minder goed vallen bij de medewerkers en wetenschappers van EPA, die nu een onzekere tijd tegemoet gaan.

De Amerikaanse overheid heeft de afgelopen jaren een schat aan informatie over het klimaat en klimaatverandering verzameld en openbaar gemaakt. Wetenschappers vrezen dat de nieuwe regering onder leiding van Trump, zelf ook een klimaatscepticus, de data snel onvindbaar zal maken.

Daarom werkt een groep wetenschappers die zich grote zorgen maakt al een tijdje aan het veiligstellen van de data. De spin in het web is Nederlander Michael Riedijk.

Klimaatdata naar Nederland

Riedijk is ceo van het Canadese bedrijf PageFreezer, dat gespecialiseerd is in het archiveren van websites. Toen hij lucht kreeg van het initiatief bood hij zijn diensten gratis aan, zei hij tegen RTL Z. Daardoor komt de geredde data op sites buiten de VS te staan. Ook op servers in Nederland.

Bron • RTL Z / Loek Essers