Politiek

'DENK kan vertrek Sylvana moeilijk uitleggen aan de kiezer'

24 december 2016 11:01

'DENK kan vertrek Sylvana moeilijk uitleggen aan de kiezer'
Sylvana Simons 14 november bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van DENK. Beeld © ANP

DENK zal het vertrek van Sylvana Simons maar moeilijk kunnen uitleggen aan de kiezer, verwacht politiek verslaggever Floor Bremer. Het is 'ironisch', zegt Bremer, dat 'de onderlinge solidariteit binnen de partij ver te zoeken blijkt' nu Simons, zo kort voor de verkiezingen, besluit voor zichzelf te beginnen met haar partij Artikel 1.

Want onderlinge solidariteit is een van de belangrijke speerpunten van DENK. Dat bleek vorige maand toen de partij, met Simons in de gelederen, haar verkiezingsprogramma 'Denkend aan Nederland' presenteerde.

Zeven maanden

Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk begonnen eind 2014 voor zichzelf nadat ze uit de fractie van de PvdA waren gezet. Een paar maanden later ontstond de naam DENK. In mei dit jaar gaf Sylvana Simons aan dat ze zich bij de beweging had aangesloten. Ruim zeven maanden later is dat dus alweer voorbij.

ZIE OOK: Sylvana Simons stapt op bij DENK en begint eigen partij

"Sylvana begint nu haar eigen afsplitsing van een afsplitsing", zegt Floor Bremer. "Dat er verschillen waren tussen haar en Kuzu en Öztürk was van het begin af aan duidelijk. Maar ze benadrukten keer op keer dat DENK er juist is om verschillen te overbruggen."

Respect voor elkaar

In het verkiezingsprogramma van DENK 'wordt gepleit voor een samenleving waarin iedereen elkaar accepteert en met respect voor elkaar samenleeft', zegt Bremer. "Dat is een doel dat ze zelf, als politieke beweging, dus niet hebben gehaald. Een kleine drie maanden voor de verkiezingen is dat heel moeilijk uit te leggen aan de kiezer."

Bron • RTL Nieuws

Gerelateerde artikelen