Politiek

Oekraïne-referendum

Op 6 april is het zover: Nederland stemt over het associatieverdrag met Oekraïne. In de aanloop daar naartoe besteedt RTL Z elke dag aandacht aan het referendum. Met vragen als: wat houdt het associatieverdrag eigenlijk in? En hoe moet je (tactisch) stemmen?
GeenPeil: heeft het referendum wel zin?
Op 6 april mag de Nederlandse kiezer zich uitspreken over het voorgenomen associatieverdrag met Oekraïne, maar heeft dat eigenlijk wel zin? Wat er met de uitkomst van het referendum gebeurt is voorlopig in nevelen gehuld. Vijf vragen en antwoorden over het GeenPeil-referendum.
Oekraïne is piepkleine handelspartner voor EU
Slechts 0,3 procent van de EU-export gaat naar Oekraïne. Daarmee is het Oost-Europese land een zeer kleine handelspartner van Europa. De cijfers komen naar buiten aan de vooravond van het referendum in Nederland over het associatieverdrag met Oekraïne.
VVD'er Van Baalen: EU moet radicaal anders
Brussel moet nu lessen trekken uit de uitslag van het Oekraïne-referendum. De Unie moet minder doen, minder belerend zijn en vooral efficiënter worden, zegt VVD-europarlementariër Hans van Baalen.
Oekraïne-verdrag gaat niet van tafel
De meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er goed geluisterd wordt naar de nee-stemmers van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, maar wil niet dat het verdrag van tafel gaat.
Fout getelde stemmen wel meegerekend bij uitslag referendum
De 252 voorstemmen die volgens het proces-verbaal in het Friese Noordwolde zijn uitgebracht, zijn meegerekend in de uiteindelijke uitslag van het referendum. In werkelijkheid stemden 169 tegen het associatieverdrag met Oekraïne, maar er is een fout gemaakt bij het invullen van de uitslag.