We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Politiek

Brexit komt eraan: Britten zeggen EU-lidmaatschap eind maart op

Loek Essers • 20 maart 2017 13:10 @loekessers

Brexit komt eraan: Britten zeggen EU-lidmaatschap eind maart op
De Britse premier Theresa May. Beeld © AFP

Groot-Brittannië gaat de scheiding met de EU op 29 maart officieel in gang zetten. Daarmee komt er een eind na maandenlange speculatie over het in werking treden van artikel-50 procedure, het officiële startschot voor de afsplitsing.

De datum werd vandaag doorgegeven aan het kantoor van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, bericht Bloomberg. Downing Street heeft inmiddels de datum bevestigd.

Video: zo verloopt Brexit

Nadat het proces officieel in gang is gezet, worden de richtlijnen voor onderhandelingen met de Europese lidstaten op een rij gezet, zei James Slack, de woordvoerder van de Britse premier Theresa May.

Twee jaar onderhandelen

Tusk heeft beloofd binnen 48 uur na het ontvangen van de artikel-50 brief met een officiële reactie te komen.   

May heeft al sinds oktober beloofd het brexitproces voor eind maart officieel in werking te laten treden. Na haar brief volgen twee jaar onderhandelingen over de uittreding van de Britten en de toekomstige handelsverhouding met het land.

Kan je het brexitnieuws niet meer bijbenen? Lees hier onze korte bijpraatsessie.

Bron • RTL Z / Loek Essers