Politiek

GroenLinks: Miljarden terugvorderen van autofabrikanten

Roel Schreinemachers • 24 september 2015 15:34 @roelschrein

Beeld © ANP

Nederland moet geld terugvorderen van autofabrikanten als blijkt dat ze ook hier hebben gefraudeerd. Dat zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver op RTL Z in reactie op het fraudeschandaal bij Volkswagen.

"Ik vind dat autobedrijven hier absoluut niet mee weg mogen komen. Ze hebben burgers belazerd. Ze hebben de overheid belazerd. En dan moet het geld worden teruggevorderd.”

Miljardensubsidies
Nederland heeft afgelopen jaren miljarden aan subsidie gestoken in energiezuinige auto’s. Maar die auto’s waren mogelijk veel minder energiezuinig dan gedacht. Volkswagen manipuleerde tussen 2009 en 2015 dieselauto’s waardoor ze zuiniger leken. Een deel van die auto’s is terecht gekomen op de Europese markt. De Duitse verkeersminister Dobrindt heeft aangekondigd dat ook andere autofabrikanten onder de loep worden genomen.

Als blijkt dat auto’s schoner leken dan ze in werkelijkheid waren moet staatssecretaris Wiebes de te veel betaalde subsidies terugvorderen, vindt GroenLinks. Klaver: “Als ze echt hebben gefraudeerd is het onterecht dat er overheidsgeld naar toe is gegaan en moet dat worden teruggehaald."

Bron • RTL Z / Roel Schreinemachers