Politiek

Ploumen: TTIP document achter gesloten deur is 'raar'

Frederieke Hegger • 26 augustus 2015 15:54 @frederiekeh

Beeld ©

Het geheimzinnige imago van TTIP, het vrijhandelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten, werd deze week nog een beetje aangezet. Politici mogen bepaalde TTIP stukken alleen nog maar inzien in een apart kamertje in Brussel. Een 'raar' besluit, vindt Minister Ploumen. Ze probeert het terug te draaien.

De onderhandelingen over TTIP, het vrijhandelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten, vinden tot irritatie van tegenstanders al achter gesloten deuren plaats. En deze week werd een onderdeel van de onderhandelingen nog iets geheimer: Eurocommissaris Cecilia Malmström​ besloot het verslag van de onderhandelingsronde alleen nog toegankelijk te maken voor politici in een kamer in Brussel. Als reden gaf de eurocommissaris dat eerder vertrouwelijke TTIP stukken gelekt zijn. 

Boos
Tweede Kamerleden zijn boos: ze moeten nu met de trein naar Brussel om de stukken te kunnen lezen. De boosheid van Kamerleden is terecht, vindt minister Ploumen. "Die Kamerleden hebben helemaal gelijk. Ik heb mij ook beklaagd bij de Europese Commissie. Normaal is het zo dat elk lidstaat de beschikking krijgt over het verslag van een TTIP bijeenkomst. Die beschikking krijgen we nu niet. Nu moeten we inderdaad naar een kamertje en dat is raar. De commissie heeft daar blijkbaar toe besloten omdat een eerder verslag in de openbaarheid is gekomen. Nederland heeft contact gehad met andere lidstaten om te vragen: vinden jullie, net als wij, dat dit absoluut ongewenst is? Mijn indruk is dat meerdere lidstaten dit vinden. Dus wat mij betreft is dit absoluut niet voor herhaling vatbaar." De minister wil proberen het besluit over deze stukken nog terug te laten draaien, maar verwacht niet dat dat gaat lukken.

Volgens de minister is er wel sprake van een merkwaardige situatie: de informatievoorziening naar het grote publiek toe is uitgebreid, terwijl de informatievoorziening naar politici nu wordt beperkt. Voor Ploumen geldt hetzelfde als voor de Kamerleden: ook zij moet in de trein naar Brussel om de stukken in te kunnen zien.

 Wil je de TTIP stukken (zoals Europese onderhandelingsdocumenten) bekijken die wel openbaar zijn, klik dan hier

Bron • RTL Z