Politiek

Oproep aan kabinet: Verhoog belasting op bronwater niet

22 oktober 2015 06:10

Beeld © ANP

Een dringende oproep van tien gezondheidsorganisaties aan het kabinet. Ze roepen op om de belasting op bronwater niet te verhogen, want dat stimuleert mensen niet om een gezonde keuze te maken.

Het Diabetes Fonds, Alzheimer Nederland, de Hartstichting, KWF, JOGG, de NPHF, Nierstichting, Reumafonds, de Samenwerkende Gezondheidsfondsen en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds sturen vandaag een brief aan het kabinet.

Vlak voor Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet de belasting op mineraalwater gelijk wil trekken met de belasting op frisdranken. Dat zou 8 miljoen euro per jaar aan extra belastinginkomsten op moeten leveren.

Alternatief
De gezondheidsorganisaties zeggen dat de belastingverhoging onverstandig is. "Water is de gezondste drank die er is. Kraanwater is gelukkig gemakkelijk en goedkoop beschikbaar. Maar op plaatsen waar kraanwater niet beschikbaar is, of wanneer consumenten bewust een andere keuze maken, moet mineraalwater het meest aantrekkelijke alternatief zijn", zegt directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds.

De keuze voor mineraalwater zou boven andere dranken moeten gaan. Bovendien, zegt Dessing, gaat de verhoging in tegen het beleid van het ministerie van Volksgezondheid om de gezonde keuze makkelijk te maken.

Bron • RTL Nieuws