Politiek

Europees Hof: vetorecht lidstaten over omstreden arbitragehof

Matthias Pauw • 16 mei 2017 10:58 @mattpauw

Een Duits protest tegen CETA. Beeld © AFP

De Europese Commissie mag niet op eigen houtje handelsverdragen sluiten waarin een arbitragehof wordt opgericht om investeerders te beschermen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald.

Het Hof was om advies gevraagd over het handelsverdrag met Singapore. Dat verdrag, dat al is getekend, bepaalt dat er een speciaal hof wordt opgericht waar investeerders staten kunnen aanklagen als zij zich benadeeld voelen door gewijzigde wetgeving.

Exclusieve bevoegdheid?

De Europese Commissie was ervan overtuigd dat het de exclusieve bevoegdheid heeft om zo'n verdrag af te sluiten, en dat de nationale parlementen hier niet over mogen stemmen. Daar is het Hof het niet mee eens (pdf).

Het vrijhandelsakkoord met Singapore is relatief onbekend, maar de uitspraak heeft ook gevolgen voor alle andere vergelijkbare verdragen die de EU wil afsluiten.

TTIP en CETA

Bekendere verdragen zoals TTIP en CETA – de vrijhandelsverdragen met respectievelijk de VS en Canada – kennen ook een clausule voor een vergelijkbaar arbitragehof. Die bepalingen hebben al tot veel ophef geleid. Daarom heeft de Europese Commissie eerder al besloten dat de nationale parlementen zich tóch mogen uitspreken over dat onderdeel van CETA, hoewel Commissie dat dus eigenlijk niet nodig vond.

Het probleem met de omstreden arbitragehoven is dat de bevoegdheid om recht te spreken op bepaalde gebieden wordt weggehaald bij de nationale rechters. Dat kan niet zonder instemming van de landen zelf, oordeelt het Hof.

Vertraging

Het oordeel kan de handelsverdragen met bijvoorbeeld Japan en Mexico waar de EU nu over onderhandelt fors vertragen. Volgens Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks is de uitspraak ook van belang voor de handelsdeal met de Britten na hun vertrek uit de EU. Hij denkt dat premier Theresa May er niet blij mee zal zijn. Dat zou immers dus ook kunnen betekenen dat een nieuw handelsakkoord met het VK vertraging oploopt.

De uitspraak betekent ook dat de nationale parlementen zicht dus ook mogen uitspreken over het arbitragehof van TTIP. De onderhandeling over dit verdrag zitten trouwens al maanden muurvast.

Bron • RTL Z