Politiek

Asielmigranten komen niet aan werk

16 december 2015 18:03

Asielzoekers in het Drentse dorp Oranje. Beeld © ANP

Asielzoekers met een verblijfsvergunning komen in Nederland nauwelijks aan het werk. Ook niet na een aantal jaar in Nederland.

Dat is een van de belangrijkste conclusies van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in de woensdag verschenen publicatie 'Geen tijd verliezen. Van opvang naar integratie van asielmigranten'.

Na een verblijf van twee jaar in Nederland heeft slechts een kwart van de asielmigranten een betaalde baan van meer dan acht uur per week. Na vijf jaar is dat ongeveer de helft. Veel statushouders, zoals asielmigranten ook worden genoemd, hebben een ongunstige arbeidsmarktpositie en ze lopen de achterstand op andere groepen in de maatschappij heel langzaam in, zo stelt het SCP.

De uitkomsten zijn onder meer gebaseerd op een studie naar de positie van 33.000 in Nederland geregistreerde asielmigranten die tussen 1995 en 1999 een verblijfsvergunning kregen en minimaal tot 2011 in Nederland verbleven. Ook is onderzoek verricht in elf gemeenten naar de huidige praktijk van de integratie van statushouders.

Wat verder naar voren komt, is dat bij asielmigranten de geregistreerde criminaliteit onder jonge alleenstaande mannen, net als bij autochtonen, hoger is dan bij de rest van de bevolking. In vergelijking met autochtonen met dezelfde kenmerken (zoals leeftijd, geslacht en single) ligt de geregistreerde criminaliteit onder statushouders echter op een lager niveau.

Er moet worden voorkomen dat een grote groep statushouders langdurig afhankelijk wordt van de bijstand, zoals nu nog te vaak gebeurt, aldus het SCP.