Politiek

'Rode kaart' moet Britten binnen EU houden

02 februari 2016 15:16

Donald Tusk (l) en David Cameron voor Downingstreet 10, de ambtswoning van de Britse premier. Beeld © AFP

De eerste onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de EU zijn voorbij. Vandaag werd het voorstel om de Britten binnen de EU te houden gepresenteerd door voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad. In dat voorstel krijgen de Britten op in elk geval een punt hun zin: lidstaten kunnen met een zogenoemde rode kaart regels van Brussel blokkeren.

Minder macht naar Brussel, dat is een van de paradepaardjes van de Britse premier Cameron. In het voorstel van vandaag duikt hiervoor een speciale procedure op die door commentatoren 'de rode kaart' wordt genoemd.

Zo'n rode kaart kan worden getrokken wanneer lidstaten vinden dat Brussel regels maakt terwijl de lidstaten dat zelf beter kunnen. Een lidstaat kan dit niet in zijn eentje doen: minimaal 55 procent van de nationale parlementen is nodig om de rode kaart te trekken en zo nieuwe Europese regels te blokkeren.

Hard spel
De rode kaart moet bindend worden. Voor zoiets is volgens EU-deskundige Rob Boudewijn een ingrijpende wijziging van de Europese verdragen nodig. Dit betekent dat een rode kaart er alleen komt als alle 28 lidstaten vóór de invoering ervan zijn. "Het is hard spel van Cameron", zegt Boudewijn. "Want op elk terrein kan je discussiëren over het beste besluitniveau: de EU of de lidstaat. Bij alle toekomstige vraagstukken kan de rode kaart, als hij er komt, steeds weer worden ingezet."

Aan de andere kant heeft de EU op dit moment al vergelijkbare instrumenten: de gele kaart en de oranje kaart. Deze bestaan vooral op papier. De EU kan een gele kaart negeren. Het middel is in zeven jaar slechts twee keer gebruikt. De oranje kaart, die uiteindelijk ook niet bindend is, werd zelfs nog nooit uitgedeeld.

Gelijkspel
Hoewel er door Brussel dus concessies worden gedaan, zijn de onderhandelingen volgens Boudewijn tot nu toe geëindigd in een gelijkspel. "Het Europese belang is om Groot-Brittannië binnenboord te houden. Dat lijkt voorlopig gelukt."

Later deze maand wordt het akkoord verder besproken door de EU-landen. Het uiteindelijke resultaat van de onderhandelingen zal in een referendum aan de Britse kiezers worden voorgelegd.

Meer op rtlnieuws.nl:
EU komt Cameron flink tegemoet om Brexit tegen te houden

Bron • RTL Nieuws