Politiek

Nederlandse Staat bankiert weer oranje

Saskia van Huijgevoort • 30 oktober 2015 20:06 @Saskia_vanH

Beeld © ANP

ING wordt volgend jaar de nieuwe huisbankier van het Rijk. Royal Bank of Scotland wordt aan de kant gezet, na onder andere forse kritiek van SP over het duurzaamheidsbeleid.

De bank zal voor minimaal vier jaar al het betalingsverkeer van ministeries en partijen als Centraal Justitieel Incasso Bureau en DUO, de uitvoeringsorganisatie van het onderwijs, uitvoeren. Het gaat om 40 miljoen euro aan betalingstransacties per jaar. ING handelt ook al sinds 2011 de financiële zaken voor de Belastingdienst af en blijft dat doen.

Het bedrijf met de oranje leeuw neemt vanaf 1 mei al het verkeer over. Dat is geen toeval, want in dezelfde maand loopt het contract met Royal Bank of Scotland af. Volgens de criteria van de Eerlijke bankwijzer scoort de Schotse bank ronduit slecht als het gaat om onderwerpen als klimaat en mensenrechten. SP-Kamerlid Arnold Merkies, diende daarover in 2009 al Kamervragen in.

'Druk op de ketel bij banken'
Hij laat aan RTL Z weten blij te zijn met de nieuwe aanbesteding. Alhoewel ING niet op alle fronten altijd de groenste organisatie is, denkt hij dat het een goede keus is. "Je komt voor zo’n opdracht al snel uit bij de grote banken. Het is voor de branche een goede stok achter de deur om blijvend aandacht te besteden aan de duurzaamheidscriteria. ING krijgt als nieuwe huisbankier van de Staat toch extra verplichtingen mee."

Bron • RTL Z