Politiek

Minister zit ernaast: Brussel nog niet akkoord met energielabel

Matthias Pauw • 11 maart 2016 15:53 @mattpauw

Beeld ©

In tegenstelling tot wat minister van Wonen Stef Blok vorige maand schreef, heeft de Europese Commissie het Nederlandse energielabel nog niet goedgekeurd. 'Brussel' heeft nog steeds zorgen over de fraudegevoeligheid.

Dat blijkt uit antwoorden van de Commissie op vragen van Energiemedia. Het Nederlandse energielabel is een uitvoering van een Europese regel waarin staat dat ieder pand dat verkocht wordt een label moet hebben waarop staat hoe energiezuinig het gebouw is.

De Nederlandse regering werd door de Europese Commissie op de vingers getikt, omdat zij niet aan hun informatieplicht hadden voldaan over het Nederlandse plan. Dat is nu opgelost, maar het tweede onderzoek van Europa naar ons energielabel loopt nog steeds.

Fraudegevoelig
Dat onderzoek is gericht op de implementatie van het energielabel. Zo zouden er problemen kunnen zijn met de controle op de Nederlandse energiecertificaten. Die zijn namelijk redelijk makkelijk te manipuleren.

In de richtlijn van de EU staat dat de energiebesparende maatregelen door een onafhankelijk en erkend expert moeten worden beoordeeld. Maar in het Nederlandse systeem kun je foto's opsturen ter beoordeling, zonder dat er iemand thuis langskomt.

Of dit allemaal wel strookt met de Europese regels is maar zeer de vraag, en nog steeds onderwerp van discussie.

Niet vooruitlopen
De minister wilde niet vooruitlopen op de uitkomsten van het onderzoek naar de uitvoering. "Ik heb nu geen signalen dat ze daar ongerust over zouden zijn", zegt hij tegen het ANP.

Bron • RTL Z