Politiek

Grenscontroles binnen Europese Unie kosten 100 miljard euro

Puck Scheres • 22 februari 2016 15:58 @PuckScheres

Grenscontrole bij Babberich. Beeld © RTL Nieuws

Als de grenzen tussen de Schengenlanden dichtgaan, loopt de schade op tot 100 miljard euro in 2025. Dat heeft de commissie interne markt en consumentenbescherming van het Europees Parlement uitgerekend.

Het vrije grensverkeer staat onder druk door de vluchtelingencrisis. Steeds meer landen willen weer grenscontroles invoeren en er wordt openlijk gediscussieerd over het voortbestaan van de Schengenzone.  

Grote gevolgen
De financiële gevolgen voor de 500 miljoen Europeanen zijn groot. Als er systematisch grenscontroles zijn, kost dit jaarlijks tussen de 5 en 18 miljard euro. Ook neemt het bruto binnenlands product, de totale waarde van in de EU geproduceerde goederen en diensten, met 0,86 procent af. 

Morgen vergadert de commissie over het nieuwe rapport van de parlementaire commissie. De berekeningen komen overeen met die van een Franse overheidsdenktank die begin januari op hetzelfde bedrag uitkwam

Meer files
Dichte grenzen veroorzaken ook meer vertraging voor vrachtwagens. De transportsector zou bij een wachttijd van één uur bij de grens al te maken krijgen met een schadepost van 3,4 miljard euro per jaar. Ook het toerisme zou jaarlijks tussen 10 en 20 miljard schade lijden als er weer grenscontroles worden ingevoerd en eventueel een visumplicht. 

Gesloten grenzen hebben ook gevolgen voor de 1,7 miljoen Europeanen die over de grens werken. Zij zijn dagelijks veel meer reistijd kwijt. Dat levert een schadepost op van tussen de 3 en 4 miljard euro per jaar. En dat staat los van de dagjesmensen die hun dagelijkse boodschappen of tankbeurt doen in de Euregio.

Schade kan nog veel hoger zijn
Door dichte grenzen zou de handel tussen Europese landen met 11,5 procent afnemen. Bij grenscontroles is de impact voor Duitsland enorm, omdat het land zo'n 20 procent van de handel binnen Europa voor z'n rekening neemt, maar het heeft ook gevolgen voor Frankrijk en Nederland. 

De Duitse Bertelsmann-stichting publiceerde vandaag ook een rapport over de herinvoering van grenscontroles in Europa. De schade kan volgens hen zelf oplopen tot 1,4 biljoen euro tussen 2016 en 2025.

Kamermeerderheid voor strengere controles
De interne grenscontroles leiden tot hogere kosten en prijzen voor de Europese consument. In het meest optimistische scenario, bij een prijsstijging van 1 procent voor geïmporteerde goederen, komt de schade voor de gehele Europese Unie uit op 470 miljard euro. In een pessimistische berekening, bij een prijsstijging van 3 procent, loopt de schade voor de hele EU op tot 1,4 biljoen euro.

De Haagse politiek is verdeeld over meer grenscontroles. Alleen de PVV is voor het volledig sluiten van de grenzen. Er is wel een ruime Kamermeerderheid voor strengere controles: VVD, CDA en SP zijn voor. En als dat doorgaat betekent dat meer files aan de Nederlandse grens. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Heeft Schengen nog toekomst?

Bron • RTL Z / Puck Scheres