Politiek

TTIP Leaks: geheime documenten vrijhandelsverdrag op straat

Frederieke Hegger • 01 mei 2016 19:00 @frederiekeh

Beeld ©

Voor het eerst ligt een groot deel van de onderhandelingsdocumenten van vrijhandelsverdrag TTIP op straat. De gelekte informatie laat zien dat Amerika mijlenver van Europa af staat, zeker als het om ons voedsel gaat.

Maar ook op het gebied van cosmetica en de bescherming van bedrijven worden de partijen het maar niet eens.

Wijn- en voedselgevecht
De documenten bevestigen de zorg van veel critici: Amerikanen hebben een totaal andere kijk op voedselveiligheid. Daarnaast is er een gevecht gaande over wijn. Europa wil zeker weten dat Amerikaanse wijnproducenten geen authentieke Europese wijnnamen gaan gebruiken. De EU wil ook per se geen make-up die getest is op dieren. En er is weinig progressie op het gebied van de hervorming van ISDS, een systeem waarbij bedrijven overheden kunnen aanklagen. Lees hier over 5 hete hangijzers uit de TTIP documenten.

De documenten geven een beeld van de stand van zaken na de twaalfde onderhandelingsronde in maart. RTL Z heeft, via Greenpeace, 13 van de 17 huidige onderhandelingsteksten in handen gekregen. Maandagochtend 11:00 uur zal de non-profitorganisatie deze documenten online zetten.  

Laatste gesprekken
Vorige week vonden er ook onderhandelingen plaats in New York; daar zijn geen documenten van gepubliceerd. Bij de onderhandelingen worden nooit alle onderwerpen besproken. We kunnen er dus van uitgaan dat veel onderdelen nog altijd up to date zijn.

Vrijhandelsverdrag TTIP gaat over tal van onderwerpen, van de auto’s tot het vlees dat je koopt in de supermarkt. Als dit handelsakkoord rond komt, dan moet handel tussen Amerika en Europa makkelijker worden. Waar nu Europese regels voorkomen dat bepaalde Amerikaanse producten bij ons op de markt komen, kunnen nieuwe afspraken in het handelsakkoord ertoe leiden dat die spullen wel bij ons in de schappen komen te liggen. Volgens voorstanders is dat goed nieuws voor de economie, maar tegenstanders zijn bang dat we – bijvoorbeeld –  minder veilig voedsel in de supermarkt krijgen.  

Geheime documenten
De TTIP-onderhandelingen verlopen achter gesloten deuren. Politici mogen de stukken wel inzien, in een aparte kamer. Ze mogen er geen kopieën of foto’s van maken. In de afgelopen jaren zijn wel eerder onderhandelingsdocumenten gelekt, maar niet zo veel als nu. De Europese Commissie publiceert overigens wel regelmatig de Europese inzet aan de onderhandelingstafel, maar niet die van de Verenigde Staten. De TTIP Leaks geven voor het eerst een inkijkje in de positie die de Amerikanen innemen.

Bron • RTL Z / Frederieke Hegger