Politiek

18 topambtenaren verdienen meer dan hun baas

Matthias Pauw • 04 juni 2016 16:18 @mattpauw

Beeld ©

Achttien topambtenaren op verschillende ministeries verdienden in 2015 nog steeds meer dan hun baas, de minister. In de meeste gevallen was er sprake van een overgangsregeling. Bij drie topambtenaren was de hoge beloning niet in de haak.

Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De ambtelijke top bestaat uit ongeveer 65 mannen en vrouwen die de hoogste functies bekleden op de ministeries.

Opmerkelijk genoeg was het hoogste ambtelijke salaris in 2015 voor de voormalig Secretaris-Generaal (de hoogste ambtenaar) van Veiligheid en Justitie, Pieter Cloo.

In opspraak

Cloo raakte onlangs in opspraak nadat de Commissie-Oosting (die de bonnetjesaffaire onderzocht) concludeerde dat hij wist dat het Teevenbonnetje nog ergens in de systemen terug te vinden moest zijn.

In maart vorig jaar veranderde Cloo van baan en werd buitengewoon adviseur op Binnenlandse Zaken. Hij kreeg 204.004 euro in 2015. Ruim 26 duizend euro boven het wettelijk maximum van 178.000 euro. Die overschrijding is toegestaan, omdat Cloo in een overgangsregeling zit.

Vijf SG's verdienen beter dan de minister

Ook op de Ministeries van Defensie, Sociale Zaken, Infrastructuur & Milieu, Volksgezondheid en Onderwijs verdienden de ambtelijke bazen (SG) meer dan hun minister.

Ook verdienden er vijf directeuren-generaal (een stap onder de SG) op verschillende ministeries meer dan een ministerssalaris.

Onrechtmatig

In drie gevallen was er sprake van een onrechtmatig hoge beloning. Het gaat om de voormalig SG van Volksgezondheid, de DG van Infrastructuur & Milieu en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

In alle drie de gevallen kwamen de betrokkenen boven het maximum uit door afkoop van vakantie-uren op hun eigen verzoek. Het teveel betaalde geld betalen zij terug, of dat hebben ze al gedaan.

Bron • RTL Z