Politiek

Oppositie: voorkom dat hybrides het land uitvliegen

Michaël Niewold • 03 september 2015 06:01 @michaelniewold

Een oplaadpunt voor elektrische auto's in Utrecht. Beeld © ANP

Staatssecretaris Wiebes moet meer doen om te voorkomen dat hybrides na hun eerste leasecontract naar het buitenland verdwijnen, vinden oppositiepartijen D66, GroenLinks, CDA en SP. Stichting Natuur & Milieu start een petitie om te pleiten voor een aankooppremie op elektrische auto's voor consumenten.

De oppositiepartijen zijn bang dat de auto's na afloop van het leasecontract naar het buitenland verdwijnen, nadat ze hier zwaar zijn gesubsidieerd. Om dit te voorkomen zou Wiebes het aantrekkelijker moeten maken voor particulieren om een hybride aan te schaffen. Bijkomend voordeel is dat particulieren, in tegenstelling tot leaserijders met een tankpas van de zaak, wel zo zuinig mogelijk zouden proberen te rijden.

Subsidiepotje
Om dat te bereiken wil D66 dat Wiebes particulieren stimuleert met een subsidiepotje. GroenLinks' Liesbeth van Tongeren wil liever dat alle groene auto's aantrekkelijker worden gemaakt in plaats van een fonds. "Maar als dat het maximaal haalbare is, zullen we er niet tegen zijn; liever iets dan niets."

De SP wil particulieren stimuleren via een lagere motorrijtuigenbelasting voor hybride auto's. Farshad Bashir: "Dan gaan die hybride auto's aan het einde van een leasecontract niet massaal het land uit en worden ze vaker door particulieren gebruikt."

'Van knuffelen naar knuppelen' 
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn verder erg kritisch op de plannen van Wiebes, waarbij in 2017 er nog maar twee bijtellingscategoriën overblijven en alleen de schoonste auto's nog subsidie van de overheid krijgen.

"Deze autobrief is niet groen maar heel grijs. Het is alsof de brandweer stopt met blussen omdat het volgens Buienradar over een uur misschien wel gaat regenen", zegt Steven van Weyenberg van D66. "Het beleid gaat van knuffelen naar knuppelen."

'Tesla gepest'
Ook Liesbeth van Tongeren gaat er met gestrekt been in, omdat met de plannen van Wiebes de afspraken uit het Energieakkoord bij 'lange na niet worden gehaald'. Daarnaast vindt zij het ongehoord dat vooral Tesla hard wordt geraakt in de plannen van Wiebes: "Tesla wordt uit de markt gepest."

Het CDA heeft altijd al kritiek gehad op het subsidiëren van hybrides die in de praktijk niet groen worden gebruikt. "Dit zijn wel stappen de goede kant op, want subsidiëring van hybrides wordt nu afgestraft", zegt Pieter Omtzigt. 

Aankooppremie nieuwe auto's
Stichting Natuur & Milieu sluit zich aan bij de oppositiepartijen, en start de petitie Maak de elektrische auto betaalbaar voor iedereen. De prijs van een elektrische auto is het grootste obstakel voor consumenten om elektrisch te gaan rijden, blijkt uit onderzoek van de stichting.

Het roept daarom Wiebes op om een tijdelijke aankooppremie op elektrische auto's in te voeren. In Noorwegen, Frankrijk en Engeland gebeurt dit al, en is het aantal elektrische auto's hoog. In Noorwegen is een kwart van alle nieuw verkochte auto's elektrisch. De premie zou afhankelijk moeten worden van het model auto, maar ongeveer rond 5000 euro uitkomen, stelt Natuur & Milieu.

Vanochtend om 10:30 uur debatteert de Tweede Kamer over de autobelastingplannen van Wiebes. 

Bron • RTL Z