Politiek

Boetes en strengere regels voor hardleerse trustsector

Michaël Niewold • 14 januari 2020 15:05 @michaelniewold

Het kantoor van De Nederlandsche Bank, toezichthouder op de financiële sector. Beeld © Archieffoto ANP

Trustkantoren houden zich nog niet allemaal aan de strengere regels die vorig jaar zijn ingevoerd voor de sector. Toezichthouder De Nederlandsche Bank greep vorig jaar tien keer in met boetes en andere maatregelen. Minister Wopke Hoekstra van Financiën komt daarom met strengere regels.

Trustkantoren verdienen hun geld met het beheren van de financiën van andere bedrijven of personen. Op papier vertegenwoordigt één trustkantoor soms wel honderden bedrijven, die allemaal op deze manier proberen om het betalen van belasting te ontwijken. Soms hielpen bedrijven actief om belasting te ontduiken.

Onaanvaardbaar

Om hier een eind aan te maken gelden sinds 1 januari van vorig jaar strengere regels. De invoering ervan is nog niet in de hele sector gelukt, constateert DNB die verantwoordelijk is voor het toezicht op de sector. 

Dat de sector zich niet aan de regels houdt is 'onaanvaardbaar', zegt Hoekstra in het wekelijkse gesprek met de minister van Financiën op RTL Z. Dat heeft vooral te maken met het haperende toezicht van Nederlandse financials op hun klanten en de risico’s van witwassen en terrorismefinanciering die daardoor ontstaan. 

Strengere regels en onderzoek

Daarom komt Hoekstra met strengere regels. De belangrijkste: trustkantoren mogen niet meer gebruikt worden om geld van een bedrijf of persoon die bij het trustkantoor hoort door Nederland te laten stromen. Het gaat dan bijvoorbeeld om royalty's of dividend, met als enige doel belastingvoordeel halen. 

De andere maatregel die Hoekstra neemt is dat hij trustkantoren verbiedt om nog zaken te doen met bedrijven of personen die een link hebben met landen met een dubieuze reputatie op belastinggebied of waar hoog risico is op financiële criminaliteit. Het gaat om landen variërend van belastingparadijzen zoals de Bahama's en de Maagdeneilanden tot landen als Irak of Syrië.

Ook komt er een onderzoek naar illegale 'trustdienstverlening'. Hoekstra wil weten of de strengere regels ervoor zorgen dat trustkantoren in de illegaliteit verdwijnen. 

Onaanvaardbaar

DNB greep tot en met november van vorig jaar tien keer in. Er zijn onder meer boetes uitgedeeld, aanwijzingen en lasten onder dwangsom. Dat zijn de zwaarste maatregelen die DNB kan nemen. Aanwijzingen moeten namelijk worden opgevolgd. Aan welke bedrijven de straffen zijn opgelegd, is nog niet bekend.

Bron • RTL Z