Politiek

Rutte vreest voor gevolgen brexit: 'We zijn op onontgonnen terrein'

05 juli 2016 09:32

Premier Rutte in Straatsburg. Beeld © ANP

Premier Rutte vreest voor de gevolgen van het Britse brexitbesluit. Dat zei hij vanochtend in het Europees Parlement in Straatsburg, waar Rutte verantwoording aflegde over het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Rutte toonde zich trots op de 'concrete resultaten' die het afgelopen halfjaar zijn behaald. Maar het Britse brexitbesluit stelde hem teleur. Hij beschreef dat als een 'schokgolf'. "Dit creëert een groot probleem. We zijn op onontgonnen terrein. En zelfs als we deze scheiding perfect oplossen, zijn onze problemen niet verdwenen."

Euroscepticisme 

De premier doelde hiermee op het brede euroscepticisme in Europa. Hij stelde daartegenover dat Europese samenwerking resultaten kan opleveren die individuele lidstaten nooit alleen zouden kunnen bereiken. Als 'duidelijkste' voorbeeld hiervan noemde Rutte de afspraken met Turkije over migratie, maar ook de strijd tegen terrorisme en de Europese interne markt. De afspraken over de 'voltooiing' hiervan zijn erg belangrijk, betoogde Rutte.

De brexit is echter reden om niet 'blind' naar meer politieke integratie en een federaler Europa te streven. "Want dat zou een ontkenning zijn van het sentiment dat nu bij veel Europeanen leeft. Het debat moet nu gaan over minder bureaucratie en regelgeving."

Uitstekende prestatie

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker roemde de Nederlandse efficiëntie in het parlement en sprak van een 'uitstekende prestatie, waardoor veel wetgeving op het juiste spoor is gezet'.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws / ANP