Politiek

Brexit-update: Groot-Brittannië krijgt waar het om vroeg

11 juli 2016 16:26

Beeld © EPA

Groot-Brittannië heeft gekozen voor een vertrek uit de Europese Unie en dus zal Groot-Brittannië ook vertrekken uit de Europese Unie. Dat zei Theresa May vanmiddag in Birmingham, enkele uren voordat bekend werd dat ze woensdag aantreedt als nieuwe premier van Groot-Brittannië.

Er zullen volgens May geen pogingen worden ondernomen om Groot-Brittannië toch nog in de unie te houden. De 59-jarige politica begint woensdagvond als premier. Haar laatste tegenstander, Andrea Leadsom, trok zich vanmiddag terug uit de race.

Droom

Britse media omschrijven May als een 'harde, pittige dame'. Daily Mail, bijvoorbeeld, schreef dit portret over haar leven, inclusief foto's. Daarop is te zien hoe ze in 1980 met haar man Philip trouwt en samen innig gearmd met hem over de campus van Oxford struint. Overigens vertelde ze tijdens haar studententijd aan de prestigieuze universiteit al dat ze later premier wilde worden. Die droom blijkt nu uit te komen.

Mays enig overgebleven rivaal in de strijd om het leiderschap van de Conservatieven, de 53-jarige Andrea ​Leadsom, trok zich vandaag terug uit de race om het Britse premierschap. Twee dagen geleden zorgde ze nog omschudding met haar uitspraak over haar concurrente: "Ik ben geschikt, want ik heb kinderen (en zij niet)."

Scherp verlies

De valutamarkt was niet erg rouwig om de terugtrekking van Leadsom. Na de bekendmaking van haar besluit steeg het Britse pond stevig in waarde ten opzichte van de dollar, waardoor een aanvankelijk scherp verlies weer werd goedgemaakt. Het pond was rond 14.15 uur 1,2985 dollar waard. Eerder op de dag daalde de Britse munt nog naar een dieptepunt van 1,2850 dollar. De keuze van de Britten voor een vertrek uit de EU heeft het pond bijna 15 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar gekost. Op 23 juni, de dag van het Britse EU-referendum, was de munt nog 1,50 dollar waard.

Hollande naar Portugal

In andere landen kijken de regeringsleiders niet zomaar toe nu Groot-Brittannië afzwaait. De Franse president François Hollande gaat bijvoorbeeld campagne voeren voor de Europese Unie in andere lidstaten. Of zoals het Elysée dat noemt: 'nieuwe impulsen' geven aan de unie. Nederland slaat hij over. Hollande bezoekt Portugal op 19 juli, Oostenrijk, de Tsjechische Republiek en Slowakije op 20 juli en Ierland op 21 juli.

En dan blijken de gevolgen van het brexit voor deze 19-jarige student pas echt goed voelbaar. Overtuigd van het feit dat Groot-Brittannië tegen een vertrek uit de Europese Unie zou stemmen, zette hij al zijn geld op een Brits blijven. Hij verloor iedere laatste stuiver van het volledige bedrag (2000 pond), dat was bedoeld voor levensonderhoud en studieboeken. Hij zou er overigens niet eens een grote winst aan hebben overgehouden. Slechts 300 euro lag in het verschiet.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws