Politiek

Begrotingsdirecteur: 'Den Haag misleidt burgers over EU-kosten'

05 november 2019 16:22

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (L) in gesprek met Mario Centeno, voorzitter van de Eurogroep Beeld © AFP

Directeur-generaal begroting bij de Europese Commissie Gert Jan Koopman levert forse kritiek op de Nederlandse regering. Volgens Koopman misleidt de minister van Financiën de burgers door kosten voor douanerechten mee te tellen bij de jaarlijkse afdracht aan Brussel.

In werkelijkheid betaalt Nederland veel minder contributie, zegt Koopman.

Hij presenteert tijdens een persconferentie in Brussel het EU-budget voor de lange termijn. Daarbij bespreekt hij ook wat de lidstaten gaan betalen aan Brussel.

Uit zijn berekening blijkt dat Nederland veel minder gaat bijdragen dan het ministerie van Financiën beweert. Het ministerie meldde vorige week dat de Europese Commissie wil dat Nederland volgend jaar 8 miljard euro contributie betaalt. In 2027 moet dat 13 miljard worden.

Niet 13 maar 8 miljard

Volgens de begrotingsbaas is dat niet waar. De brutoafdracht van Nederland is volgens de commissie in 2020 5,24 miljard euro. Het klopt wel dat dit bedrag oploopt. In 2027 gaan we volgens de EU-begroting 8 miljard euro betalen.

Koopman zegt dat het ministerie van Financiën onterecht de kosten voor douanerechten optelt bij de EU-begroting. Dit zijn kosten die in de havens en op vliegvelden worden geïnd ten bate van de EU-begroting. Jaarlijks is dat in totaal bijna 3 miljard euro.

Van 1 procent naar 1,11 procent

De Europese Commissie wil dat de komende meerjarenbegroting (2021-2027) verhoogd wordt naar 1,11 procent van het gezamenlijke Europese inkomen (bruto binnenlands product, bbp). Nu is dat nog 1 procent.

Met het extra geld moeten nieuwe uitdagingen worden aangepakt, zei Eurocommissaris van Begroting Günther Oettinger bij de presentatie van het begrotingsvoorstel. Hij noemde bijvoorbeeld grenscontroles en ontwikkelingshulp om de instroom van vluchtelingen in de komende tien jaar te vermijden. Ook wil de EU investeren in cyberveiligheid en het klimaat.

Koopman wil supercomputer

Maar daar willen de landen niet meer voor betalen. Nederland, Zweden, Oostenrijk, Denemarken en Duitsland hebben een coalitie gevormd om te strijden tegen de plannen. Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) is de huidige 1 procent 'meer dan voldoende'.

Koopman is het daar niet mee eens. Tijdens de persconferentie richt hij zich tot de coalitie. Hij vindt dat zij moeten denken aan het belang van de burgers.

Volgens Koopman zouden de lidstaten met het extra geld bijvoorbeeld een Europese supercomputer kunnen bouwen, zodat we niet verder achterop raken bij de Amerika en China. Zo'n project is te duur voor individuele lidstaten, dus volgens Koopman een mooi project voor de EU.

Coalitie van nettobetalers

De groep landen heeft ook de gevolgen van de brexit in het achterhoofd. Als die er eindelijk doorheen is, valt het Verenigd Koninkrijk weg als een van de belangrijkste nettobetalers. Dat begrotingsgat van circa 13 miljard euro per jaar moet door de 27 overgebleven lidstaten worden opgevuld.

"Als de Britten de EU verlaten, financiert onze coalitie van nettobetalers 40 procent van het Europese huishouden. Met die situatie moet rekening gehouden worden", zei de Oostenrijkse minister van Financiën Eduard Müller eerder.

Jaarlijkse korting van een miljard euro

Voor Nederland komt daar ook nog eens bij dat de Europese Commissie van de korting af wil die ons land krijgt. Omdat Nederland relatief meer betaalt dan landen met een vergelijkbare welvaart, krijgen we sinds 2007 een jaarlijkse korting van bijna 1 miljard euro. 

Die korting bestaat uit een vast bedrag van zo'n 700 miljoen euro en een lagere btw-afdracht, wat nog eens enkele honderden miljoenen euro's scheelt. Als de Commissie zijn zin krijgt, wordt deze korting over een periode van vijf jaar uitgefaseerd.

Bron • RTL Z