Politiek

Overheid schoot 29 miljoen euro voor aan slachtoffers criminelen

12 oktober 2019 13:14

Beeld ©

De Nederlandse overheid krijgt nog 29 miljoen euro van criminelen. Dat geld werd voorgeschoten aan slachtoffers die een schadevergoeding kregen toegewezen. De overheid betaalt als criminelen dat niet meteen kunnen.

Dat meldt EenVandaag, dat de cijfers kreeg van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Volgens het programma heeft de overheid sinds 2011 voor 55 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd. Van dat bedrag kon 18,5 miljoen euro door veroordeelden worden betaald.

Regeling op de schop

Het CJIB is verantwoordelijk voor het innen van schadevergoedingen. De dienst probeert het geld direct bij daders te halen. Als een dader na acht maanden nog niet heeft betaald, dan schiet het CJIB (een deel van) het bedrag voor, dat heet de voorschotregeling.

Deskundigen vrezen volgens EenVandaag dat die regeling gaat verdwijnen. Dat zou blijken uit een conceptwet. Ze noemen dat 'een stap terug'. Voordat de voorschotregeling werd ingevoerd, moesten slachtoffers lange procedures voeren om hun schadevergoeding te krijgen.

Bron • RTL Nieuws