Politiek

Derde kandidaat voor Europese Commissie Von der Leyen afgeserveerd

RTL Z • 10 oktober 2019 16:46 @rtlz

De Franse kandidaateurocommissaris Sylvie Goulard. Beeld © AFP

Sylvie Goulard, de Franse kandidaat voor de nieuwe Europese Commissie, krijgt geen groen licht van het Europees Parlement. Pijnlijk, want zij is een vertrouweling van de Franse president Macron én al de derde kandidaat van de nieuwe commissie die het niet haalt.

Goulard overtuigde vorige week niet in haar hoorzitting en ook na het 'herexamen' van vanochtend bij de parlementscommissies voor interne markt en industrie kreeg ze onvoldoende steun. Bij een stemming kreeg ze 82 stemmen tegen en 29 voor.

Omstreden

De liberale vertrouweling van Macron zou de post interne markt, defensie-industrie en ruimtevaart krijgen in het team van voorzitter Ursula von der Leyen. Zij trad in 2017 af als minister van Defensie vanwege een onderzoek naar mogelijk fictief personeel dat haar partij had ingehuurd voor het Europees Parlement.

Daarnaast ligt Goulard onder vuur omdat ze meer dan 10.000 euro per maand kreeg van een Amerikaanse denktank toen ze Europarlementariër was.

'Integriteit hoog in het vaandel'

Onder meer de Groenen en de christendemocratische EVP stemden tegen. "We hebben de kandidatuur van Goulard verworpen omdat we de integriteit van de Europese Commissie hoog in het vaandel willen houden", zegt Esther de Lange (CDA). "Ze heeft ons niet kunnen overtuigen waarom ze ongeschikt is als minister in Frankrijk, maar wel goed genoeg als eurocommissaris. De Europese interne markt heeft een krachtige leider nodig. Frankrijk zal een betere kandidaat moeten vinden."

Het parlement heeft 23 van de 26 kandidaten voor het Von der Leyen-team goedgekeurd. De Hongaarse en Roemeense genomineerden waren vooraf afgekeurd omdat ze aantijgingen van belangenverstrengeling niet overtuigend konden weerleggen.

Bron • RTL Z / ANP